Županović: Vlada je neozbiljna jer šuti o TLM-u i HEP-u

ŠIBENSKI gradonačelnik Ante Županović danas je ocijenio da je od Vlade vrlo neozbiljno što se još nije oglasio po pitanju TLM-a i HEP-a.

Na novinskoj konferenciji šibenske gradske uprave Županović je rekao da ugovor iz 2008. nije ništa drugo nego nastavak prijašnjih ugovora te da je čitav posao oživljavanja aluminijske industrije rađen upravo u dogovoru s Vladom.

Dogradonačelnik Franko Vidović objasnio je da o TLM-ovoj sudbini danas izravno ovisi 1.100 radnih mjesta. "Ako ubrojimo i kooperante, broj obitelji koje ovise o šibenskom aluminijašu puno je veći", rekao je. Dodao je i da prebacivanje krivnje na Damira Polančeca nije rješenje jer je, kako tvrdi, za njegove postupke morao znati ostatak Vlade.

"Jasno je da je i mostarski Aluminij nastao kao dio strategije negdašnje politike i svima je poznato da ta tvornica može bez TLM-a na tržištu, ali TLM bez nje ne može. Hrvatski gospodarski interes tu je konkretan, zbog čega je i donesena odluka o posebnoj cijeni struje", dodao je Vidović.

Gradska uprava stoga traži odgovoran postupak Vlade, Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i drugih čimbenika uključenih u slučaj TLM, da odnos prema TLM-u bude kao prema velikoj proizvodnoj i važnoj tvrtki u koju je sadašnji konzorcij uložio više od 50 milijuna eura te da se, uz gospodarske, u obzir uzmu društvena i socijalna korist.

Pročitajte više