Zuroff u Požegi radi Milivoja Ašnera

IZVRŠNI direktor Centra Simona Wiesenthala u Jeruzalemu Efraim Zuroff izjavio je danas da je istražni postupak nad Milivojem Ašnerom glavni razlog njegova posjeta Požegi.

Zuroff se sastao s požeškim gradonačelnikom Zdravkom Ronkom, a u njegovoj je pratnji bio Požežanin Alen Budaj, na temelju čijih je istraživanja o stradanju Židova u Požeštini 1941. i 1942. CSW podnio kaznenu prijavu protiv Ašnera još sredinom prošle godine.

Nedavno je pak Županijski sud u Požegi donio rješenje o provedbi istrage nad Milivojem Ašnerom (92), predstojnikom redarstva u Požegi u vrijeme NDH, koji je osumnjičen da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom 1941. i 1942. U istražnom je postupku protiv Ašnera do sada u Požegi saslušana nekolicina svjedoka.

Potvrdivši da je upravo istražni postupak nad Ašnerom glavni razlog posjeta Požegi, Zuroff se na konferenciji za novinare kritički osvrnuo na sporost pravosudnog sustava u Hrvatskoj. "Posebno smo zabrinuti što je prošla godina dana, a nije podignuta optužnica niti je podnesen zahtjev za izručenjem. U međuvremenu Ašner može sjediti u Klagenfurtu i smijati se hrvatskom pravosuđu", kazao je Zuroff.

Ocijenivši da je njegov posjet svojevrsno upozorenje široj javnosti da je nužno uložiti više napora u progonu nacističkih ratnih zločinaca iz Drugoga svjetskog rata, Zuroff je dodao: "Mislim da činjenice govore same za sebe. Krajnji test su rezultati. Nikada ni jedna vlada nije priznala da loše radi. Bilo bi mi drago kad bi Hrvatskoj sljedeće godine mogao dati vrlo dobru ocjenu i kad bi Ašner bio optužen", rekao je, navevši primjer u Madžarskoj koja je za tri mjeseca riješila sličan slučaj.

Zuroff je podupro uređenje židovskog groblja u Požegi te postavljanje spomen-ploča na trima mjestima na kojima su se svojedobno nalazile sinagoge. Zadnja je sinagoga u Požegi do temelja uništena nakon Drugoga svjetskog rata. Zuroff je iskazao nezadovoljstvo lošim stanjem židovskog groblja.

O višegodišnjem istraživačkom radu o povijesti Židova u Požeštini koje je rezultiralo i otkrivanjem Milivoja Ašnera na konferenciji za novinare je nakon sastanka s požeškim gradonačelnikom Ronkom govorio i mladi Požežanin Alen Budaj.

Hrvatski premijer Ivo Sanader prošli je tjedan za prvog posjeta nekog od predsjednika hrvatske vlade Izraelu u izjavi za dnevnik Jeruzalem Post istaknuo kako je hrvatsko stajalište glede Ašnera jasno te je ponovio namjeru hrvatskih vlasti da ga uhite čim se utvrdi gdje se nalazi.

"Naše je stajalište vrlo čvrsto. Pravosuđe radi na tom slučaju, ali se ne zna gdje je Ašner. Moramo utvrditi gdje se nalazi", rekao je Sanader u razgovoru za izraelski dnevnik.

Zuroff na Županijskom sudu


Nakon radnog sastanka s požeškim gradonačelnikom Zdravkom Ronkom izvršni direktor Centra "Simona Wiesenthala" Efraim Zuroff sastao se danas i s predstavnicima Županijskog suda u Požegi.

U toj ga je prigodi predsjednik Županijskog suda u Požegi Branimir Miljević izvijestio o istražnom postupku u "slučaju Ašner".

O pojedinostima postupka nismo mogli razgovarati, no rekli smo da je Sud u Požegi uistinu učinio sve što je u ovome trenutku bilo moguće, kazao je Miljević i dodao da je u "slučaju Ašner" do sada saslušano više svjedoka u Požegi.

Zuroffa je zanimalo zašto postupak u tom slučaju tako dugo traje i što je uzrok ako je Sud učinio sve da proces ne traje predugo. Drži "mogućim da su razlozi u Zagrebu".

Za Milivojem Ašnerom, koji je Hrvatsku napustio sredinom prošle godine, a Zuroff tvrdi da se danas nalazi u Klagenfurtu, požeška je policija raspisala međunarodnu tjeralicu.

Nedavno je pak Županijski sud u Požegi donio rješenje o provedbi istrage nad Milivojem Ašnerom (92), predstojnikom redarstva u Požegi u vrijeme NDH, koji je osumnjičen da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom 1941. i 1942.

Pročitajte više