ZUSSB: Vlada treba odmah isplatiti sredstva za štete od suše

ZAJEDNICA udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) pozvala je danas Vladu da u što kraćem roku potpuno obešteti poljoprivrednike zbog šteta nastalih sušom, procjenjujući da će u protivnom posljedice za agrar biti katastrofalne.

Predsjednik Zajednice Antun Laslo na konferenciji za novinare izrazio je nezadovoljstvo onim što su do sada poduzeli Vlada, Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva i Ministarstvo financija ocijenivši da će štete od suše biti i veće nego što se u početku pretpostavljalo.

"Proizvođači ne mogu čekati dok se dvije stranke dogovore o isplati štete i dosta nam je političkih prepucavanja jer je šteta veća i od onog iznosa koji spominje Ministarstvo poljoprivrede", ustvrdio je Laslo.

Tajnik udruge Stanko Zdravčević kazao je kako su nedavne kiše pomogle nicanju proljetnih kultura, ali da se štete na pojedinim usjevima kreću od 50 do 70 posto. Samo u Osječko-baranjskoj županiji štete se sada procjenjuju na 250 do 300 milijuna kuna, a skupa s neizravnim štetama mogle bi narasti i do 500 milijuna kuna, rekao je Zdravčević ocijenivši upitnim daljnje funkcioniranje stočarstva i prerađivačke industrije.

Izjavu premijera Ivice Račana da su štete od suše prenapuhane Zdravčević je ocijenio "nekorektnom i licemjernom", kazavši kako bi proizvođačima, uz isplatu za štete, pomoglo i trenutačno isplaćivanje 50 posto poticaja za jesensku sjetvu.

Pročitajte više