Žuvanić: Želimo li u NATO, logične su izmjene Pomorskog zakonika

AKO HRVATSKA želi ući u NATO logično je da se u Pomorski zakonik ugradi odredba o pravu uplovljavanja u Jadran ratnih brodova s nuklearnim naoružanjem, izjavio je danas novinarima u Vladi ministar pomorstva, prometa i veza Roland Žuvanić.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog izmjena Pomorskog zakonika i uputila ih u prvo saborsko čitanje.

Tim se izmjenama omogućava uplovljavanje u unutarnje morske vode Hrvatske i boravak u hrvatskim lukama i stranim ratnim brodovima koji imaju nuklearno naoružanje.

Žuvanić ističe da takvi brodovi normalno ulaze u vode drugih turističkih zemalja, kao što su Italija, Grčka, Španjolska i Turska s određenim režimom kontrole i nadzora. Nema razloga da i mi to ne dozvolimo, kazao je.

Izmjenama je utvrđeno da je za uplovljavanje ratnih brodova s nuklearnim naoružanjem potrebno odobrenje Ministarstva obrane, te regulirano da takav brod treba pravodobno dostaviti ovjereni prijepis dokumentacije o sigurnosti nuklearnog postrojenja, kao i potvrdu o osiguranju ili drugom financijskom jamstvu.

Na novinarski upit je li Hrvatskoj upućen zahtjev kojim bi se omogućilo uplovljavanje takvih ratnih brodova, ili je odluka o tome samostalna, Žuvanić je uzvrati da je to logična odluka s obzirom na našu želju da uđemo u NATO i sporazume koje smo do sada potpisali.

Odbio je prejudicirati odluke Sabora o toj izmjeni Pomorskog zakona. Istaknuo je tek, da se moramo zajedno dogovoriti ako želimo zadovoljiti međunarodne standarde, a to, poručio je, ujedno traži neke ustupke.

Pročitajte više