Žužul dao intervju agenciji APA uoči posjeta Austriji

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Miomir Žužul uoči odlaska u Beč gdje će predstaviti ambiciozan hrvatski program ulaska u Europsku uniju do 2007., dao je intervju austrijskoj novinskoj agenciji koja ga je objavila u nedjelju.

Žužul u intervjuu izražava uvjerenje da će Hrvatska biti spremna za EU u iduće tri godine. Analitičari koji su mislili da neće biti spremna prije 2009., "iznenadit će se", rekao je hrvatski ministar.

Prema Žužulovim riječima, "realno " je očekivati da će Bruxelles u ožujku ili travnju objaviti tzv. avis, mišljenje Europske komisije o pripremljenosti zemlje za kandidaturu. "To je prvi konkretan korak, i najvažniji" rekao je.

U Beču će Žužul razgovarati s austrijskom ministricom vanjskih poslova Benitom Ferrero-Waldner. U intervjuu za agenciju APA Žužul je pohvalio "stalnu austrijsku podršku" dodajući kako je upravo podrška susjednih zemalja, poput Austrije, Slovenije i Mađarske, vrlo važna za službeni Zagreb.

U vezi s ostvarivanjem obveze potpune suradnje s Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), Žužul je u intervjuu rekao da će njegova vlada "pojačati" nastojanja da tu suradnju ostvari.

Odnose između Beča i Zagreba ministar Žužul ocijenio je kao jako dobre. Otvorenih pitanja nema, a Austrija je osim toga najvažniji gospodarski partner Hrvatske. O tome kako su bilateralni odnosi Austrije i Hrvatske dobri, istaknuo je ministar Žužul, svjedoči i činjenica da će članovi hrvatske vlade u roku od samo tjedan dana službeno posjetiti Beč. Osim susreta ministra Žužula s njegovom austrijskom kolegicom Benitom Ferrero-Waldner u ponedjeljak, hrvatski premijer Ivo Sanader u četvrtak će biti gost austrijskog kancelara Wolfganga Schuessela na tradicionalnom Operballu u Beču. Sanader i Schuessel su bliski prijatelji, dodao je Žužul u intervjuu austrijskog agenciji.

Intervju ministra Žužula prenijela je i njemačka agencija dpa.

Pročitajte više