Žužul: Hrvatska primjereno surađuje sa Haškim sudom

HRVATSKA primjereno surađuje s Haškim sudom i izvješće koje glavna haška tužiteljica Carla del Ponte treba u ponedjeljak podnijeti Vijeću Europske unije (EU) ne treba buditi zabrinutost, kazao je hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul gostujući u srijedu u emisiji Dnevnik HRT-a povodom objave pretpristupne strategije za učlanjenje Hrvatske u EU.

"U odnosima s Haškim sudom, kako je to percipirano u svijetu, postoji još jedan otvoreni problem ali činjenica je da je to samo jedan problem, činjenica je da je Hrvatska dokazala da surađuje sa sudom na adekvatni način kroz provođenje prava i ja nisam zabrinut", rekao je Žužul.

"Vjerujem da će kao i u proljeće izvješće Carle del Ponte biti koretno u odnosu na Hrvatsku i ne očekujem neka iznenađenja", dodao je.

Ministar je izrazio "čvrsto" uvjerenje da će početkom iduće godine Zagreb početi pregovarački proces s EU prema dokumentu pretpristupne strategije koji je u srijedu objavila Europska komisija a koji još mora prihvatiti i Vijeće ministara na summitu u prosincu.

Za sigurnosnu klauzulu, odredbu koja predviđa suspenziju pregovora u slučaju da zemlja kandidatkinja teško i trajno krši temeljna ljudska prava, slobodu, demokraciju te zakone EU, ponovio je, kao ranije premijer Ivo Sanader i predstavnik Europske komisije u Hrvatskoj Jacques Wunenburger, da taj mehanizam zapravo nije novost.

Za Hrvatsku je bitno što se na nju primjenjuju jednaki kriteriji kao i za sve druge, a to znači za deset država koje su primljene (1. svibnja ove godine), kao i dvije države koje sada završavaju pregovore (Bugarska, Rumunjska), a važit će i za sve buduće kandidate, istaknuo je Žužul.

"To što je sada izrijekom rečeno (da se pregovori mogu prekinuti a što je važilo i ranije) mislim da uistinu ne treba dramatizirati", zaključio je.

Pročitajte više