Žužul: Neće biti novih optužnica za Hrvate

MINISTAR vanjskih poslova RH Miomir Žužul odbacio je medijske tvrdnje o tome kako bi bivši zapovjednik Vojne policije Mate Laušić mogao biti novi haški optuženik, te dodao kako "ne vjeruje da će biti novih optužnica", piše Jutarnji list.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt u četvrtak nije željela potvrditi da su haški tužitelji zatražili razgovore s bivšim zapovjednikom Vojne policije Matom Laušićem i zapovjednikom Specijalne policije MUP-a Zdravkom Janićem u svojstvu osumnjičenika, rekavši samo kako se "već prije dva tjedna znalo da će stići pozivi za razgovore s haškim tužiteljima".

"Pozivi i kontakti s Haagom su svakodnevni i redoviti i o njima nije potrebno govoriti ni obavještavati javnost." - dodala je Škare-Ožbolt.

Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul odbacio je tvrdnje da bi novi pozivi na saslušanje u svojstvu osumnjičenika mogli značiti nove optužnice.

"Ne vjerujem da će biti novih optužnica, poziv nekome ne znači i optužnicu. Sud ima vlastitu dinamiku i način postupanja definiran rezolucijom Vijeća sigurnosti." - izjavio je Žužul za Jutarnji list.

Ministar je dodao kako obzirom na strategiju završetka svog rada, ICTY vjerojatno ne bi stigao više dizati optužice i potpuno dovršiti sve procedure do predviđenog završetka rada, pa Hrvatska ne bi trebala očekivati nove optužnice.

Pročitajte više