Žužul podnio neopozivu ostavku

MINISTAR vanjskih poslova Miomir Žužul podnio je neopozivu ostavku na mjesto šefa diplomacije, a kao razlog ostavke naveo je da bi njegov ostanak na mjestu ministra "postao preveliko opterećenje za Vladu i ministarstvo".

>> Pismo Miomira Žužula premijeru Sanaderu

Premijer Ivo Sanader prihvatio je ostavku ministra vanjskih poslova Miomira Žužula koju mu je danas pismeno podnio, doznaje Hina.

Premijer je od Žužula zatražio da do početka pregovora s Europskom unijom odradi sve unaprijed dogovorene poslove na vanjsko-političkom planu, rečeno je Hini u Banskim dvorima.

Miomir Žužul u pismu premijeru Ivi Sanaderu objasnio je da je neopozivu odluku da se povuče s položaja ministra donio nakon što je dobro razmotrio sve razloge za i protiv, te nakon što je došao do zaključka da bi njegovo ostajanje na položaju ministra postalo prevelikim opterećenjem za Vladu i ministarstvo kojem je na čelu.

Žužul navodi da njegova odluka ne znači da i u najmanjoj mjeri popušta pod pritiskom objeda kojima je bio izložen.

"Dapače! Sve su nadležne institucije i tijela pravne države potvrdile moju nedužnost i to u medijskom okružju u kojem je bilo teško zadržati njihovu nepristranost", piše Žužul.

"Ministarstvu koje polučuje ponajbolje rezultate, na čelu je ministar čija je percepcija u zemlji bitno različita od ocjena koje postiže za svoj rad", piše Žužul, i ističe da ne želi ignorirati nesrazmjer njegovog rada i slike koja postoji u javnosti.

Žužul priznaje kako je na području unutarnje politike pogriješio. "Vjerovao sam da će moj rad i rezultati, kao i uspješnost Ministarstva kojem sam na čelu, biti dovoljan zalog za odgovarajući ugled kod kuće. Trebao sam znati da su rezultati samo jedna od mjera uspješnosti svakog političara, te da je jednako važno, ako ne i važnije, znati pretočiti te rezultate u dovoljno prihvatljivu sliku koju će javnost znati prepoznati.", piše Žužul.

"Svojom odlukom želim prvenstveno Vladi kojoj ste na čelu olakšati put ka punoj integraciji u EU: ne želim biti uteg na uspješnom putu kojeg smo zajedno gradili, za kojeg bez lažne skromnosti sebi pripisujem dio zasluga", stoji uz ostalo u Žužulovu pismu premijeru Ivi Sanaderu.

Želim konačno, svojoj obitelji vratiti mir kojeg zaslužuje i kojeg sam joj dužan dati, navodi Žužul u pismu premijeru Sanaderu zahvaljujući mu na ukazanom povjerenju.

Ja sam posao obavljao predano i bez zadrške, i zato odlazim uspravan i ponosan na učinjeno. I nadalje dijelim viziju koji smo zajedno zamislili i ostvarivali, i stoga želim Vama i Vladi koju vodite mnogo uspjeha u ostvarenju ciljeva koje smo si postavili, stoji na kraju Žužulovog pisma premijeru Ivi Sanaderu.

Pročitajte više