Žužul ponovio uvjerenje u pozitivan avis EK

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Miomir Žužul u ponedjeljak je u Dnevniku Hrvatske televizije izrazio uvjerenje da će sutrašnje mišljenje (avis) Europske komisije o hrvatskoj kandidaturi za EU biti pozitivno, te da nijedna od članica Europske unije na summitu u lipnju neće spriječiti početak pregovora o punopravnom članstvu.

Prema Žužulovoj ocjeni, avis ocjenjuje stanje i napredak ostvaren u zemlji kandidatu i nije uvjetovan terminima "ako ne ovo, onda da ovo".

"Mislim da ga treba tretirati kao pozitivnu preporuku, u što ja čvrsto vjerujem da će biti, a vjerujem da ćemo sutra dobiti i Nacrt europskog partnerstva, dokument koji definira sve konkretne aktivnosti koje Hrvatska treba učiniti od početka pregovora do ulaska u EU", rekao je ministar za HTV.

Na pitanje može li netko spriječiti početak pregovora Hrvatske i EU o punopravnom članstvu, ministar je rekao kako to može učiniti svaka od 25 članica EU, koliko će ih biti na summitu u lipnju, jer se odluka donosi konsenzusom.

"To ne ovisi o tekstu avisa, već o stajalištu svake pojedine države. Mi ne vjerujemo da će se to dogoditi, jer razvijamo dobre odnose sa svim tim državama i na temelju sveg onog što čujemo, vjerujem u pozitivan ishod", kazao je Žužul.

Europska komisija objavit će u utorak nakon sjednice u Strasbourgu avis o hrvatskoj sposobnosti za otpočinjanje pregovora o punopravnom članstvu, a povjerenici EK za vanjske poslove i proširenje Chris Patten i Guenter Verheugen predat će avis hrvatskom ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu, koji će u utorak doputovati u Strasbourg.

Europska komisija avis prosljeđuje Europskom vijeću (šefovi država ili vlada zemalja EU-a), koje donosi konačnu odluku o statusu kandidata i početku pregovora o punopravnom članstvu. Sljedeći summit EU-a održat će se 17. i 18. lipnja u Bruxellesu.

Pročitajte više