Žužul pozvao Sloveniju da izabere instituciju za arbitražu

MINISTAR vanjskih poslova Miomir Žužul pozvao je Sloveniju da odabere instituciju za arbitražu u graničnom sporu dviju zemalja ocijenivši da sporazum Račan Drnovšek o Piranskom zaljevu nije dobar te da je stoga potrebna arbitraža.

Hrvatski šef diplomacije u ponedjeljak je, za posjeta sjedištu NATO-a, održao izlaganje naslovljeno "Hrvatska - profil buduće članice NATO-a i EU". U izlaganju na poziv Kruga Manfred Werner i Zaklade Hans Seidel ministar je predstavio hrvatsku strategiju ispunjenja standarda za članstvo u NATO-u i EU kazavši da se kriteriji za obje organizacije preklapaju.

"Upravo taj sporazum stvorio je potrebu za arbitražom", replicirao je Žužul slovenskom veleposlaniku pri EU Cirilu Štokelju.

Štokelj je u dijelu rezerviranom za pitanja predavaču opetovao slovensko stajalište da spor oko granice između Slovenije i Hrvatske treba rješavati bilateralno.

Sporazum o Piranskom zaljevu dogovorili su tadašnji premijeri Ivica Račan i Janez Drnovšek u srpnju 2001., no dokument nije potpisan i nije ga ratificirao Sabor.

Hrvatska strana ne prihvaća sporazum, a slovenska ga smatra minimumom ispod kojega ne želi ići.

Čemu i dalje na takav spor "trošiti vrijeme i energiju", pitao je Žužul.

Sloveniju koja tek treba konstituirati vladu nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora, Hrvatska ne želi požurivati, kazao je Žužul. On je pozvao Sloveniju da odredi instituciju za arbitražu, rekavši da je Hrvatskoj svejedno koja će institucija biti odabrana.

Žužul je u Bruxellesu izjavio da je arbitraža legitimno sredstvo za rješavanje sporova pa se takvom postupku mogu uteći i Slovenija i Hrvatska.

"Nitko ne može reći da nije za arbitražu, jer je to jedno legitimno sredstvo" rekao je Žužul. Istaknuo je da s jedne strane slovenski političari govore o sporazumu koji je pravno nevažeći dok Hrvatska takav sporazum smatra nepravičnim i stoga bi direktno pregovaranje vodilo prema neuspjehu.

Sporazum o razgraničenju Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva, sa Slovenijom je parafirao bivši hrvatski premijer Ivica Račan no taj ugovor nije potpisan niti ga je ratificirao Hrvatski sabor.

"Nitko u Hrvatskoj ne može prihvatiti takav sporazum koji se pokazao nepravičan i mislim da naprosto nije dobar", rekao Žužul.

Odnosi dviju zemalja zadnjih su mjeseci obilježeni nizom incidenata na zajedničkoj granici, no slovenska diplomacija inzistira na bilateralnom rješenju graničnog pitanja.

Hrvatski šef diplomacije u izjavi novinarima opovrgnuo je da je njegov današnji odgovor slovenskom veleposlaniku zaoštravanje hrvatskog stajališta te je kazao da je on uvijek zagovornik pregovora, ali kad oni imaju smisla.

Žužul je na kraju izrazio nadu da će se odnosi Slovenije i Hrvatske smiriti što bi bilo dobro za obje strane.



Pročitajte više