Žužul se sastao s njemačkim parlamentarcima

MINISTAR vanjskih poslova RH Miomir Žužul održao je u srijedu u Zagrebu radni sastanak s članovima izaslanstva kluba zastupnika Kršćansko-demokratske unije i Kršćansko-socijalne unije (CDU/CSU) u njemačkoj Saveznoj skupštini (Bundestag), navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Ministar Žužul je ukazao na ohrabrujuće poruke svih dosadašnjih sugovornika na međunarodnoj sceni s kojima se susreo od stupanja na dužnost, prije nepuna dva mjeseca, te potvrdio predanost Hrvatske ispunjavanju svih kopenhaških kriterija, a posebice učinkovitom provođenju zaštite manjina, povratka izbjeglica i reforme pravosuđa u Hrvatskoj, stoji u priopćenju.

Njemački parlamentarni zastupnici iskazali su potporu Hrvatskoj ocijenivši vrlo dobrima nastupe premijera Ive Sanadera i ostalih članova vlade, te su izrazili zadovoljstvo što uz Njemačku i ostale vodeće države Europske unije podržavaju Hrvatsku. Njemački gosti kazali su da je za pozitivno mišljenje Europske komisije ključna suradnja Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu, priopćilo je ministarstvo.

Sugovornici su se suglasili da je za regiju dobro da Hrvatska uskoro postane članicom EU i NATO-a jer će to olakšati put ostalim državama. Njemački zastupnici poručili su da je Hrvatska dobar model i most za stabilizaciju i demokratizaciju regije.

Njemačko se parlamentarno izaslanstvo tijekom dvodnevnog posjeta Zagrebu sastalo s predsjednikom vlade Ivom Sanaderom, predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom, ministrom kulture Božom Biškupićem i ministricom europskih integracija Kolindom Grabar Kitarović.

Pročitajte više