Žužul: Sve moje afere su izmišljene

"SIGURAN sam da se krajem 90-ih ne bi gradile ceste u Hrvatskoj da Bechtel nije odlučio doći", rekao je danas u emisiji Nedjeljom u 2 bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, koji je sve priče o sebi kao čovjeku vezanom za korupcijske afere nazvao izmišljenima.

O aferi Imostroj voditelj Aleksandar Stanković nije Žužula ni ispitivao previše, razgovaralo se o Žužulovoj ostavci na mjesto ministra. Žužul je rekao kako mu premijer Sanader nije "okrenuo leđa", nego kako je sam odlučio dati ostavku kad je bio izvrgnut medijskim natpisima.

Verona, Verona...

"U jednom trenutku sam vidio kako mi sinovi kradomice idu na internet da bi vidjeli što se taj dan piše o meni. Tada sam shvatio da mi obitelj pati, pa sam premijeru najavio podnošenje ostavke, koju sam službeno podnio nekoliko dana kasnije", rekao je Žužul. Dodao je i kako u prilog njegovoj tvrdnji da mu Sanader nije okrenuo leđa govori činjenica što nije bila spremna njegova zamjena na mjestu ministra vanjskih poslova.

U Veroni su Žužul, Sanader i predsjednik Nadzornog odbora Plive Ivo Čović razgovarali o umjetnosti, ne o poslovima, tvrdio je Žužul. Podsjetimo, njih su se trojica sasvim "slučajno" našli na operi u Veroni pa su zajedno večerali. Nedugo nakon toga Vlada je donijela odluku o prodaji Plive američkoj farmaceutskoj kompaniji Barr.

Što se tiče priče o neplaćanju poreza na kuću koju je iznajmljivao diplomatima, Žužul i dalje tvrdi kako se radilo o grešci, budući da je s raznih strana bio uvjeravan kako porez ne mora platiti.

Ne vraća se u diplomaciju

Žužul je također ustvrdio kako se ne namjerava vraćati u diplomaciju, budući da je zaokupljen drugim projektima, kao što je projekt privatnog sveučilišta u Dubrovniku, za kojeg kaže kako ga nije pokrenuo zbog financijske koristi, nego zbog ljubavi prema visokom obrazovanju.

Rekao je Žužul da je u životu bio vrlo uspješan kao lobist i konzultant, čime se i sada bavi, ali kako nikad nije te funkcije obavljao dok je radio u diplomatskoj službi. "Uostalom, u ozbiljnom poslovnom svijetu vam varanje države za koju ste radili nije dobra referenca", rekao je Žužul.

Tobože

U prvom pak dijelu emisije, raspravljalo se o Oluji i događajima nakon nje. Žužul je branio uspomenu na bivšeg predsjednika Franju Tuđmana, rekavši kako se Tuđman nije zalagao na protjerivanje Srba.

Tijekom prvog dijela Žužul i Stanković proveli su desetak minuta raspravljajući o jednoj Tuđmanovoj rečenici, u kojoj je naglasak bio na riječi "tobože". Žužul je uporno pokušao uvjeriti Stankovića kako je iznimno bitna razlika između postavljanja "pridjeva" tobože ispred imenice, a ne glagola u rečenici, jer to cijeloj rečenici daje drukčiji smisao. Radilo se o rečenici u kojoj je Tuđman rekao da po Kninu treba bacati letke u kojima će se garantirati "tobože ljudska prava".

U drugom su dijelu emisije gledatelji iskoristili farsu oko riječ i tobože da bi ismijavali Žužula, pa su se mogle pročitati poruke gledatelja kao "Žužul je tobože platio porez", "Žužul je tobože pošten čovjek" itd.

J.D.
Foto: Index

Pročitajte više