Žužul u Varšavi razgovarao o ulasku Hrvatske u EU i NATO

MINISTAR vanjskih poslova Miomir Žužul sastao se u četvrtak, u sklopu jednodnevnog radnog posjeta Varšavi, s predsjednikom poljske Vlade Marekom Belkom, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kako je priopćeno, premijer Belka čestitao je Hrvatskoj i ministru Žužulu na dobivanju statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji te podsjetio na stalnu podršku koju Poljska daje hrvatskim nastojanjima za pristupanje Europskoj uniji i NATO-u.

Belka je također izrazio zadovoljstvo regionalnom politikom koju provodi Hrvatska i naglasio da Poljska Hrvatsku smatra čimbenikom stabilnosti jugoistočne Europe.

Ministar Žužul, nastavlja se u priopćenju, zahvalio je na potpori koju Poljska iskazuje hrvatskim nastojanjima i kazao kako poljsko iskustvo u prilagodbi domaćih sustava europskim pravilima smatra dragocjenim i za Hrvatsku.

Pristupne pregovore s Europskom unijom Hrvatska namjerava dovršiti do 2007. godine, kazao je Žužul u Varšavi, a prenosi agencija dpa, pozivajući se na poljsku agenciju PAP.

"Je li to moguće? Da. Je li to ambiciozno? Da. Hoće li biti teško? Da", rekao je Žužul.

Žužul je naglasio kako pristupanje Europskoj uniji i NATO-u Hrvatska smatra važnim političkim i strateškim ciljevima.

Iako datum ulaska u NATO još nije poznat, trebao bi biti utvrđen u iduće dvije do tri godine, rekao je Žužul, a prenosi dpa.

Širenje tih organizacija za jugoistočnu Europu ojačalo bi mir i stabilnost u Europi, ocijenio je ministar.

Žužul je poljskom domaćinu, prema priopćenju, kazao također da su njegovi nedavni posjeti Beogradu i Podgorici pokazali da regija Hrvatsku vidi kao primjer i putokaz na putu u Europsku uniju.

Žužul i Belka razgovarali su i o daljnjem razvitku gospodarske suradnje Hrvatske i Poljske.

Prema priopćenju, Žužul je u Varšavi održao i predavanje članovima diplomatskog zbora akreditiranog u Poljskoj i polaznicima Diplomatske akademije poljskog Ministarstva vanjskih poslova na temu Hrvatska, most između Bruxellesa i jugoistočne Europe.

Govorio je o percepciji Hrvatske u svijetu prije i poslije dobivanja statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, o statusu nacionalnih manjina u Hrvatskoj te o ulozi Hrvatske u aktualnoj političkoj situaciji na jugoistoku Europe.

Tijekom dana ministar Žužul sastao se i s predsjednikom poljskog Sejma (parlamenta) Jozefom Oleksyjem i ministrom vanjskih poslova Wlodzimierzom Cimoszewiczem, a susreo se i s predstavnicima hrvatske poslovne zajednice u Poljskoj, navodi se u priopćenju.

Pročitajte više