Zvijezda Arsenala i Njemačke brani sliku s Erdoganom: "Imam dva srca, njemačko i tursko"

Foto: EPA, Hina

NJEMAČKI nogometaš Mesut Özil poručio je ove nedjelje putem Twittera kako fotografija na kojoj je slikan s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom predstavlja izraz poštovanja prema najvišem političkom dužnosniku domovine njegove obitelji, piše Reuters.

Nakon što se susreo s Erdoganom u svibnju, Özil, član nogometne reprezentacije koja je 2014. godine osvojila Svjetsko nogometno prvenstvo, kritiziran je u Njemačkoj, kao i njegov drugi kolega turskog podrijetla Ilkay Gundogan, koji se također fotografirao s turskim predsjednikom.

U vrijeme kad se sastao u Londonu s Erdoganom, koji je bio u kampanji za predsjedničke izbore, Özil nije ništa komentirao. No u tweetu koji je objavio ove nedjelje, napisao je: "Da se nisam susreo s Erdoganom, ne bih poštovao korijene svojih predaka." 

“To što sam se slikao s predsjednikom Erdoganom nema veze s politikom ili izborima, za mene je to izraz poštovanja najvišeg dužnosnika zemlje moje obitelji”, rekao je Özil dodajući kako nije bila riječ o podršci Erdoganovoj politici, već da je s turskim predsjednikom razgovarao o nogometu.

"Imam dva srca: njemačko i tursko"

Özil je izjavio i kako ga je majka uvijek učila da se odnosi s poštovanjem i sjeća svojih predaka, naslijeđa i obiteljske tradicije. “Imam dva srca, jedno njemačko, drugo tursko”, dodao je.

Mnogi fanovi i političari u Njemačkoj bili su ljuti zbog fotografije s Erdoganom te su Özila naveliko kritizirali političari i njemački nogometni savez, koji je tvrdio da turski predsjednik ne poštuje dovoljno njemačke vrijednosti.

Ranije ovog mjeseca menadžer njemačke reprezentacije Oliver Bierhoff izjavio je kako bi Njemačka trebala razmisliti o tome da Özila izostavi iz reprezentacije zbog bijesa koji je izazvao spomenutom fotografijom.

Gundogan, koji se također bio fotografirao s turskim predsjednikom, tada je izjavio kako njegova namjera nije bila stvarati političke prijepore.

Pročitajte više