Zviždač: Izdavači mitom sramote poštene prosvjetare

UDRUGA Zviždač i njegova predsjednica Vesna Balenović reagirali su danas na anonimno pismo prosvjetne djelatnice iz Slavonije upućeno ovih dana medijima, u kojem se spominju slučajevi pritisaka pojedinih izdavača na nastavnike i učitelje u školama da uz naknadu prihvate njihove školske udžbenike.

Zviždač u priopćenju poslanom medijima navodi kako izdavači, koji ne biraju sredstva kako bi dodatno zaradili, pa otvoreno nude mito nastavnicima u obliku prijenosnih računala, projektora, televizora, DVD-a, kamera, skutera, gotovine pa čak i građevinskih radova na kućama, javno sramote dio poštene prosvjetne zajednice.

Udruga pozdravlja najavu prema kojoj su policija i Državno odvjetništvo pokrenuli predistražne radnje u dvije velike nakladničke kuće, u kojima provjeravaju jesu li nakladnici doista kupovali veće količine takve opreme i gdje je ona završila.

Kriminal izdavača kao da nije previše uznemirio ministra Fuchsa

Zviždač pritom podsjeća na slučaj karlovačkog profesora informatike Predraga Novkovića Mihalića, koji je na problem korupcije izdavača upozorio još početkom prošle godine i zbog toga ostao bez posla u osnovnoj školi Turanj u Karlovcu, iz koje je sam otišao ne mogavši podnijeti pritiske kolega nastavnika da prihvati "poklone" jednog izdavača. Prozvani nastavnici negirali su optužbe, te su pokrenuli sudski spor protiv Novkovića zbog navodne klevete.

"Kriminal nakladnika udžbenika na koji je upozorio prof. Novković čini se nije osobito uznemirio resornog ministra Radovana Fuchsa. Naime, on je u društvu predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, početak nove školske 2009. godine obilježio posjetom, upravo osnovne škole u Turnju. Zbog posjeta najvišeg državnog političkog vrha školi, u kojoj su kršena ljudska i radna prava profesora Novkovića, i gdje se dešavao kriminal izdavačkih kuća, javnost je ostala u dilemi - je li riječ o otvorenoj podršci kriminalu ili krivom odabiru škole" pita se Vesna Balenović koja je potpisala priopćenje.

Ona navodi kako je udruga Zviždač u nekoliko navrata tražila sastanak s ministrom Fuchsom kako bi raspravili pojedine slučajeve kriminala u prosvjeti za koje smo doznali, no da se ministar na njihove pozive nikada nije odazvao, "kao da ga borba protiv kriminala uopće ne zanima".

Da se pravovremeno reagiralo na prijavu prof. Novkovića, razmjeri kriminala bili bi manji

Stvar je pokrenuta s mrtve točke tek nakon najnovije anonimne prijave slavonske prosvjete djelatnice i reakcije SDP-ove saborske zastupnice Marije Lugarić, nakon čega se i ministar Fuchs konačno odlučio prijaviti kriminal državnom odvjetništvu.

"Da je Ministar blagovremeno riješio slučaj prof. Novkovića, razmjeri kriminala o kojemu sada bruji cijela prosvjeta, sigurno bi bili znatno manji...  Zbog ovakvog pristupa ministra Fuchsa, izjava premijerke Kosor da će se protiv kriminala boriti do istrebljenja, djeluje neiskreno. Smatramo da će u takvoj borbi, prije biti istrebljeni pošteni građani, nego kriminalci", upozorava Zviždač.

"Zbog kriminala ne smiju stradavati oni koji ga prijavljuju, već oni koji ga počine. Pitamo se do kada nastavnici u školama moraju okretati glavu od kriminala, da bi zadržali svoj posao? Zbog toga ministar Fuchs mora hitno vratiti prof. Novkovića natrag u školu, iz koje je zbog otpora kriminalu otišao, te mu dati podršku i moralnu satisfakciju! Bila bi to jasna poruka svim prosvjetnim djelatnicima, da se u sustavu znanosti, obrazovanja i športa afirmira struka, moral i poštenje, a kriminal kažnjava. Pitamo se hoće li to ostvariti aktualni ministar ili moramo čekati nekog novog ministra ili neku novu Vladu", zaključuje se na kraju priopćenja udruge Zviždač.

Pročitajte više