Zviždačica Cvrtila: Sudac mi je odbio uvid u spis iako sam oštećenica

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

ADRIJANA CVRTILA, zviždačica i bivša direktorica Eko Moslavine koja je razotkrila korupciju i pogodovanje u firmi u kojoj je bila zaposlena, oglasila se na Facebooku o, kako je napisala, sramotnoj odluci suca koji je odbio njen zahtjev da izvrši uvid u spis iako je ona oštećenica.

Njen komentar prenosimo u cijelosti.

"OVO JE DOISTA SRAMOTA

Sudac prekršajnog odjela Općinskog suda u Kutini Robert Strniščak odbio je jutros moj zahtjev da izvršim kao oštećenik uvid u spis Pp-198/2022 kako bih pročitala Žalbu inspektorice rada.

Rekao je da sam ja "prijetila" inspektorici rada da podnese Žalbu na prvostupanjsku presudu koja nije bila u moju korist.
Postavljam si pitanje otkud on zna za sadržaj emaila upućen inspektorici rada koji nije bio prijetnja nego upit sa pojašnjenjem.

Pojašnjenje:

Dana 27.06.2023. sam sasvim slučajno putem epredmeta otkrila da će se održati glavno ročište pod brojem Pp-198/2022  u kojem je okrivljenik Eko Moslavina po optužnom prijedlogu inspektorata rada(povodom prijave koju sam Vam podnijela), zato jer je novi direktor Eko Moslavine D.Husnjak postupio suprotno čl.17 , stavku 1, točci 3 Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti , jer nije prestao sa osvetom nakon što sam opozvana sa mjesta direktorice tvrtke 09.12.2021., nego je išao dalje sa osvetom i nije mi ponudio ugovor o radu za mjesto voditelja razvoja i zaštite okoliša , a koje pravo mi je bilo definirano ugovorom o radu direktora. Išao je i dalje sa osvetom pa je moje mjesto voditelja ukinuo u sistematizaciji radnih mjesta 05.01.2022. Sve to je kažnjivo po čl.32, stavku 1, točci 3 Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti .

Ja sam 27.06.2023. zatražila suca Roberta Strniščaka prekršajnog odjela pri Općinskom sudu u Kutini (gdje je predsjednica gđa Jasmina Pintarić koja vodi moj spor povodom moje tužbe za zaštitu prijavitelja nepravilnosti) prije početka glavne rasprave da prisustvujem ročištu kao oštečenik no on mi je rekao da nemam zakonsko pravo na to što je LAŽ jer u članku 16. Prekršajnog zakona piše da imam pravo sudjelovati na raspravi kao oštečenik, a koje pravo mi je uskračeno kako ne bih iznijela svoje činjenice i dokaze što je gruba povreda postupka po ZP-u.

Nadalje, istog dana 27.06.2023.sam poslala podnesak sucu Robertu Strniščaku prekršajnog odjela pri Općinskom sudu u Kutini da  molim da mi se omogući da u ovom prekršajnom postupku prisustvujem glavnoj raspravi kao oštećena. Taj podnesak je u spisu. To pravo mi nije omogućeno.

Nadalje, dana 30.06.2023. sam otišla sucu Robertu Strniščaku nakon donošenja presude i zatražila da preuzmem presudu u predmetu  Pp-198/2022-13  i naravno u presudi je pisalo da se Eko Moslavina doo oslobađa od optužbe što je nezakonito u dijelu jer me se navodno namjerno onemogučilo u iznošenju obrane i dokaza kao oštećenika jer je u Presudi suca promašena poanta (Eko Moslavina je ukazivala na rad pod privremenom mjerom što je pogrešan fokus), jer je izuzetno važno znati da je fokus dokazivanja u postupku trebao biti u sljedećim činjenicama:

  1. Skupština Društva Eko Moslavine d.o.o. je dana 17.06.2021. jednoglasno prihvatila Godišnje izvješće o poslovanju za 2020.godinu direktorice Društva Eko Moslavina d.o.o.te Tehničko izvješće za 2020.godinu., kao i Nadzorni odbor Eko Moslavine d.o.o.te su joj dali razrješnicu u vođenju poslovanja Eko Moslavine u 2020.godini.,
  2. dana 23.07.2021.poslala sam kaznenu prijavu USKOKU
  3. Dana 23.07.2021.poslala sam vanjsku prijavu nepravilnosti pučkoj pravobraniteljici,na povratnici piše da ju je zaprimila 02.08.2021.,
  4. Pučka pravobraniteljica je odmah započela sukladno zakonu ispitni postupak te je tražila od mene dodatna pojašnjenja u rujnu, očitovanja od Zlatka Babića, a dana 07.01.2022. je pučka poslala pisano upozorenje suvlasnicima Eko Moslavine doo- Zlatku Babiću , Josipu Miškoviçu i Draženu Pavloviću koje vam je u privitku i piše klasa i broj.,
  5. Dana 03.09.2021. medijski sam javno razotkrila nepravilnosti putem medija" 24 sata"(naslovnica) , o čemu se pisalo mjesecima na razini svih nacionalnih medija
  6. Dana 13.09.2021.na stranicama Grada Kutine objavljen je natječaj za radno mjestu direktora Eko Moslavine d.o.o.
  7. dana 02.11.2021. je zaprimljena poštom Odluka te Zaključak Grada Kutine da organiziram kao direktorica sjednicu Skupštine za moj opoziv.
  8. sjednica Skupštine se održala 09.12.2021.na kojoj sam opozvana i imenovan je novi direktor Danijel Husnjak, zbog čega sam u 12. siječnja 2022.podnijela tužbu Trgovačkom sudu u Zagrebu. Odluku o mom opozivu sa mjesta direktora mi nisu uručili niti sam kao sazivač prisustvovala Skupštini (jer su pobjegli od mene) pa sam Odluku o mom opozivu zaprimila tek kasnije neposredno  kroz spis parničnog postupka koji se vodi na Općinskom sudu u Kutini.
  9. dana 13.12.2021.zaprimila sam onu  "Odluku "koju je potpisao predsjednik Nadzornog odbora i Gradonačelnik Babić sa pečatom Grada Kutine kojom su mi onemogućili konzumaciju prava iz ugovora direktora,
  10. Dana 12.01.2022.mi je prestao radni odnos bez da su mi sukladno ugovoru o radu direktora dali ugovor o radu za voditelja razvoja i zaštite okoliša. No Općinski sud u Kutini je donio Odluku o privremenoj mjeri dana 10.01.2022.da nalaže Eko Moslavini da me rasporedi na mjesto voditelja razvoja i zaštite okoliša.
  11. dana 05.01.2022.na oglasnoj ploči Eko Moslavine doo novi direktor je objavio Odluku kojom se ukida samo radno mjesto  voditelja razvoja i zaštite okoliša.
  12. Dana 15.12.2021.gradonačelnik Kutine i predsjednik Skupštine Eko Moslavine d.o.o. Zlatko Babić je uhićen i bio je u istražnom zatvoru 4 mjeseca povodom moje vanjske prijave nepravilnosti kao zviždačice i kaznene prijave USKOK-u. od 21.07.2021.
  13. Dana 09.01.2023. USKOK je podigao Optužnicu protiv gradonačelnika Kutine i predsjednika Skupštine Eko Moslavine d.o.o. Zlatka Babića i ostalih povodom moje vanjske prijave nepravilnosti kao zviždačice i kaznene prijave USKOK-u. od 23.07.2021.

Iz svega je razvidno da sam nakon moje vanjske prijave nepravilnosti kao zviždačice i kaznene prijave USKOK-u. od 23.07.2021. te medijskog razotkrivanja pretrpjela osvetu kao prijavitelj nepravilnosti jer sam opozvana 09.12.2021.sa mjesta direktora, jer se samnom nije sklopio ugovor o radu od strane novog direktora Danijela Husnjaka za mjesto voditelja razvoja i zaštite okoliša sukladno ugovoru o radu direktora te je to "moje mjesto" ukinuto 05.01.2022.iz Sistematizacije Eko Moslavine doo.

Ako to nije osveta onda ne znam što jest!?

Cvrtila za Index: Nisam prijetila inspektorici niti vršila pritisak

Zviždačica je za Index ispričala što je u mailu poslala inspektorici rada. Kaže da nije prijetila niti vršila pritisak.

"Ja sam presudu preuzela 30.06.2023., uručio mi ju je upravo sudac Robert Strniščak kao oštećenici, te mi je nedugo zatim omogućio uvid u spis.

Sudac ništa nije odgovorio na moj zahtjev da budem na donošenju presude, već je samo donio presudu da Eko Moslavina nije kriva za osvetu. Nakon toga sam zatražila uvid u spis i to mi je sudac dopustio. To znači da ja jesam oštećenica jer inače ne bih mogla dobiti uvid u spis. Pregledom spisa utvrdila sam da oni nisu raspravljali o predmetu moje prijave, već o privremenoj mjeri koju je sud donio nekoliko mjeseci kasnije jer sam jedno vrijeme radila po privremenoj mjeri. Vidjela sam da to ne štima i da tu ima elemenata za žalbu.

Po ZP-u, oštećenik se može žaliti samo na iznos. No, u presudi je iznos na teret države Hrvatske i ne mogu se žaliti. Potom sam poslala mail inspektorici u kojem sam joj rekla da stojim na raspolaganju oko iznošenja bilo kakvih podataka, ako joj što treba te da bih voljela da se ona žali. Tražila sam da mi odgovori hoće li se žaliti jer elementi za to postoje, opisala sam i gdje. Kazala sam da sam to utvrdila uvidom u spis i da ako se ona neće žaliti, ja bih koristila onda svoja zakonska prava - ustavnu tužbu i prijavu DORH-u.

U mailu sam navela da ću pomno pratiti predmet da vidim je li se žalila. Dakle, ja nisam inspektorici prijetila niti vršila ikakav pritisak", rekla je Cvrtila za Index.

"Nenormalno je da se ovo događa"

"Nenormalno je da se ovo događa. Ja uopće ne znam kako ja mogu potraživati svoja prava. Morat ću to prijaviti Ministarstvu pravosuđa i pravosudnoj inspekciji, ali oni u pravilu nikada ne postupaju. Ne izlaze na teren, odgovori u vezi stegovnih postupaka ne dolaze.

Tražila sam izuzeće kutinskog suda i da mi se sudi na nekom drugom sudu i ništa mi nisu odgovorili. Nikome ne odgovaraju za to niti postoje zakonski rokovi. To je sve loše... Čovjek koji ne znam i koji nije u tome misli da to sve funkcionira, ali to ništa ne funkcionira", rekla nam je zviždačica.

Pročitajte više