Zvonimir Puljić gradonačelnik Splita; Jurjević: U Splitu pobijedili trgovina i nemoral

ZVONIMIR PULJIĆ iz HDZ-a izabran je za splitskog gradonačelnika s 13 vijećničkih glasova šest iz HDZ-a, četiri s liste poduzetnika, jednim iz HSP-a i dvama iz HSU-a.

Upravo glasovanje dvaju vijećnika HSU-a za Puljića, koji je bio jedini kandidat za gradonačelnika, izazvalo je najviše raspre, jer je HSU vijećnike u Gradskom vijeću na izborima dobio u prijeizbornoj koaliciji sa SDP-om, HNS-om i HSS-om.

Puljić je izabran za gradonačelnika bez nazočnosti vijećnika SDP-a, HNS-a i HSS-a, koji su nazočili prvoj utemeljiteljskoj sjednici Gradskog vijeća, a vidjevši kako glasuju vijećnici HSU-a, odlučili su napustiti drugu sjednicu, koja je odmah nastavljena i na kojoj je biran gradonačelnik i Gradsko poglavarstvo.

Za predsjednika Gradskog vijeća izabran je Željko Jerkov s Liste "Velog Mista". Prije nego je izabran razvila se žestoka rasprava, kojoj je ton davao Luka Podrug iz Hrvatske unije (HČSP, HB, HDRS).

Podrug je, budući da je za predsjednika Vijeća osim Jerkova predložen i Veljan Radojković iz SDP-a, tražio tajno glasovanje. Kako je kazao, jedino to može jamčiti da će vijećnici glasovati po savjesti, a ne da izbor bude rezultat, kako je ustvrdio, trgovine i pritisaka. Jer, takvo utemeljenje vlasti, potpuno je, drži, nelegalno.

Podrug je ustvrdio kako je HDZ kupio dva vijećnika kao "krumpir na pazaru", istaknuvši da je koalicija HDZ-a s poduzetnicima i HSP-om normalna jer su to vijećnici koje su birači izabrali.

Potpuno je nemoralno što su vijećnici HSU-a, koje su birači birali na listi sa SDP-om, HNS-om i HSS-om, dopustili da budu kupljeni i u zadnjem trenutku prešli na stranu HDZ-a, rekao je Podrug.

Na to je Ante Krilatić, vijećnik HSU-a koji je prešao HDZ-u, i koji je kao najstariji predsjedao sjednicom, kazao da HSU ni s kim nije vjenčan i da može birati koga će podržati.


Veljan Radojković iz SDP-a također je ustvrdio da je HDZ predložio listu onih koje je mogao kupiti te da je HDZ-u, uz ostalo, cilj da u nedjelju, kad bude puštana u promet autocesta Zagreb - Split, splitska vlast bude u rukama HDZ-a.

"Sramotno je da je još jučer iz saborskoga protokola stigao program u kojemu Zvonimir Puljić u nedjelju govori kao splitski gradonačelnik", dodao je Marin Jurjević.

Za potpredsjednika Gradskog vijeća izabran je mladi Goran Kovačević iz HNS-a, za kojega je glasovalo 17 vijećnika.

U Splitu su pobijedili trgovina i nemoral

Osam vijećnika koalicije SDP-a, HNS-a i HSS-a, bez dvaju iz HSU-a, nakon utemeljiteljske sjednice Gradskog vijeća i prije početka druge sjednice, na kojoj je izabran gradonačelnik, sazvali su konferenciju za novinare, na kojoj su izvijestili kako neće nazočiti izboru gradonačelnika jer, kako je kazao predsjednik splitskog SDP-a Marin Jurjević, danas se u Splitu "dogodio sumrak politike i trijumf trgovine i nemorala".

"To je izdaja građana Splita, jer s HDZ-om i poduzetnicima sjede ljudi koji su im omogućili da danas dođu na vlast, i koji su izdali svoje glasače. Oni su vijećnici postali na listi sa SDP-om, a sada dižu ruku za drugu listu", kazao je Jurjević.


Joško Dvornik, vijećnik HNS-a, ustvrdio je da je koalicija sa SDP-om na čelu u cijelosti prevarena, jer ne obnaša vlast unatoč tomu što je sa svojom listom na izborima u Splitu dobila najviše - deset vijećnika. "Vijećnici HSU-a su se još prije dva dana kleli da to neće učiniti i da neće izići iz koalicije, a danas su glasovali za HDZ-ovu listu", kazao je Dvornik.

Joško Sikirica, vijećnik HSS-a, ustvrdio je kako je HSU u pet prije dvanaest stao na drugu stranu i da će Antu Krilatića, predsjednika splitskoga HSU-a i gradskog vijećnika, tužiti sudu i da će "sve navode o njegovoj prošlosti dokazati na sudu", ali i tražiti povrat novca potrošena u prijeizbornoj promidžbi.

Vijećnik SDP-a Veljan Radojković kazao je da je HSU, koji je do jučer bio sa SDP-om, sada počinio nečuvenu prijevaru prelaskom HDZ-u.

Pročitajte više