Auto-kovčeg iz Jetsonsa nekoć je bio stvarnost

Svatko od nas volio je gledati crtiće, a kad god bi se pojavili na našoj televiziji, popularni Jetsonsi zaokupljali su našu pažnju maštovitim prikazom života u budućnosti. Jedna od zanimljivosti koja se ponavljala na svakoj uvodnoj špici bio je leteći automobil glavnog lika koji se vrlo praktično sklapao u kovčeg.

Mazda je još davne 1991. godine osmislila upravo takav prototip vozila, doduše ne leteći, ali funkcionalan i relativno praktičan. Čudo na tri kotača moglo se zaista sklopiti u kovčeg, a rastavljanjem koje je trajalo 15 do 20 sekundi, stvaralo se vozilo koje je moglo postići brzinu od 43 km/h, a bilo je opremljeno minimalnom sigurnosnom opremom poput pokazivača smjera te prednjih i stražnjih svjetala.

Za pogon je bio zadužen minijaturni dvotaktni motor od 40 kubika spojen s malim spremnikom goriva koji je osiguravao 2 sata nesmetane vožnje. Nažalost, kovčeg na tri kotača nikada nije dospio u serijsku proizvodnju, no možda će japanski proizvođač oživjeti svoju ideju kada tehnologija letećih automobila postane dostupna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara