Ne slavi samo VW 60. rođendan

Ne slavi samo VW 60. rođendan
Ne slavi samo Volkswagenov Transporter 60. rođendan. Naime i Porscheovci slave 60. godišnjicu proizvodnje u Stuttgartu-Zuffenhausenu.

Sve je počelo davne 1938.g. kada je Porsche odlučio odjele dizajna i proizvodnje iz centra Stuttgarta premjestiti u nove zgrade koje su se nalazile u naselju Zuffenhausen, u Stuttgartu. Kad je premještaj bio gotov, započela je proizvodnja legendarnog Volkswagen Beetlea (popularne „Bube“). Unatoč oduševljenju povodom proizvodnje Bube, II. Svjetski rat je ipak promijenio stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poslije rata, tvrtka je proizvodila model 356 u Gmündu, u Austriji. Međutim to nikad nije bilo predviđeno kao trajno rješenje. U '50-ima, dok je američka vojska još uvijek okupirala tvornicu u Zuffhausenu, Porsche je 'rentao' proizvodnu halu od Reutter & Co. GmbH Coachbuilding. 6. travnja prvi je 356 model napravljen u Stuttgartu. Samo 369 primjeraka ovog modela je napravljeno 1950.g, međutim uspjeh istoga omogućio je Porscheu da otvori Halu 2 1952.g., a osam godina kasnije i Halu 3.

Iako je model 356 donio značajan rast i prosperitet Porscheu, model 911 je onemogućio Porschea da otkupi Reutter Coachbuilding 1964.g.
Do danas je proizvedeno milijun primjeraka Porschea u Stuttgartu.Kako bi proslavio ovu prekretnicu, Porsche će u svojem muzeju postaviti posebnu izložbu fotografija rane proizvodnje te prvi primjerak modela 356 proizveden u Zuffenhausenu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara