Toyota daje više od 5600 patenata za korištenje bez naknade

Toyota daje više od 5600 patenata za korištenje bez naknade

Foto: Press

TOYOTA otvara vrata budućnosti pokretanoj vodikom, čineći dostupnim tisuće patenata bez naknade vezanih uz tehnologiju vodikovih gorivih ćelija - najavljeno je 5. siječnja 2015. na Consumer Electronics Showu. Ovom inicijativom Toyota će potaknuti razvoj i uvođenje inovativnih tehnologija vezanih uz pogon na gorive ćelije širom svijeta.

Toyota poziva na Royalty-free korištenje oko 5680 patenata vezanih uz pogon na gorive ćelije koje je patentirala diljem svijeta, uključujući i ključne tehnologije razvijene za novi Toyota Mirai. Na popisu se nalazi oko 1970 patenata vezanih uz sklopove gorivih ćelija, 290 povezanih sa spremnikom vodika pod visokim tlakom, 3350 vezanih za sustav programske kontrole pogona i 70 patenata koji se odnose na proizvodnju i opskrbu vodikom.

"U Toyoti vjerujemo da se, kad se dobre ideje dijele, mogu dogoditi velike stvari", rekao je Bob Carter, viši potpredsjednik u Toyota Motor Sales US, dodajući: "Prve generacije vozila na vodikove gorive ćelije, pokrenute između 2015. i 2020 bit će kritične i zahtijevaju zajednički napor i nekonvencionalnu suradnju između proizvođača automobila, državnih regulatora, akademske zajednice i pružatelja energetskih usluga. Po uklanjanju tradicionalnih korporativnih granica, možemo ubrzati razvoj novih tehnologija i krenuti u budućnost mobilnosti brže, učinkovitije i ekonomski prihvatljivije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovo nije prvi puta da Toyota svoje intelektualno vlasništvo stavlja na raspolaganje kroz suradnju s drugim stranama i prije je bila zaslužna za širenje rasprostranjenosti hibridnih vozila po licenci povezanih patenata. Ovom najavom Toyota je prvi puta svoje patente učinila dostupnima bez naknade i odražava agresivnu potporu tvrtke za razvoj društva na vodikovoj osnovi.

Toyotina inicijativa temelji se na prethodnim obvezama, uključujući i znatnu financijsku potporu za razvoj infrastrukture za punjenje automobila vodikom u Kaliforniji i na sjeveroistoku SAD-a. U svibnju 2014. godine, Toyota je objavila da daje 7,3 milijuna dolara kredita tvrtki FirstElement Fuels za potporu radu i održavanje 19 stanica za punjenje vodikom diljem Kalifornije. U studenom 2014. godine, Toyota je najavila suradnju s Air Liquide za razvoj i postupnu opskrbu mreže od 12 vrhunski uređenih vodikovih stanica ciljanih za New York, New Jersey, Massachusetts, Connecticut i Rhode Island.

Patenti vezani uz vodikove gorive ćelije bit će dostupni svima iz auto industrije koji će proizvoditi i prodavati vozila na gorive ćelije, kao i dobavljačima dijelova i energetskim tvrtkama koje će osposobiti i  voditi stanice za punjenje automobila vodikom, u fazi uvođenja na tržište koje je predviđeno da traje do 2020. godine. Tvrtke koje rade na razvoju i uvođenju autobusa s gorivim ćelijama i industrijske opreme, kao što su viljuškari, također imaju mogućnost korištenja ovih patenata. Zahtjevi dobavljača dijelova i tvrtki koje bi se htjele prilagoditi tehnologiji pogona na gorive ćelije, a nisu unutar automobilskog sektora ocjenjivat će se od slučaja do slučaja.

Ova objava pokriva samo patente vezane uz gorive ćelije koji su u potpunosti u vlasništvu Toyote. Patenti koji se odnose na vozila s pogonom na gorive ćelije bit će dostupni bez naknade do kraja 2020.  Patenti za proizvodnju i opskrbu vodikom bit će dostupni na neodređeno vrijeme. Kao dio licence za korištenje patenata, Toyota će tražiti, ali ne zahtijevati, da i druge tvrtke dijele njihove patente vezane uz pogon na gorive ćelije s Toyotom za sličnu uporabu bez naknade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara