Američki vozni park sve više zagađuje

PREMA najnovijim istraživanjima emisija ugljičnog dioksida, glavnog uzročnika globalnog zatopljenja, iz američkih vozila porasla je u posljednjih trinaest godina za čak 25 %.

Iako ekološka svijest u svijetu raste iz dana u dan, u SAD-u još uvijek nema pozitivnih efekata. Čak naprotiv, negativni trend se ubrzava uslijed sve većeg broja vozila na cestama.

Kao glavni razlog negativnog efekta spominje se rast popularnosti velikih potrošača, prije svega SUV vozila. Ne samo da Amerikanci još uvijek vole svoje pick-upove, već se još uvijek drže starih pravila poput onog da ništa ne može zamijeniti veliku zapreminu motora.

Snažan marketing i relativno niska cijena goriva rezultirali su značajnim porastom popularnosti velikih vozila. Terenci i minivan-ov postali su neizostavni dio američkog stila života, što je dovelo do nesvakidašnjeg rezultata.

Vjerovali ili ne, usprkos golemom napretku auto-industrije, prosječna potrošnja automobila prodanih u SAD-u povećala se u posljednjih nekoliko godina i sada debelo zalazi u dvoznamenkasti okvir.

Samo su tijekom 2003. godine automobili i laki kamioneti u atmosferu ispustili 317 milijuna tona ugljik-dioksida što je 25 % više u odnosu na 1990. godinu.

Na crnoj listi vrh drže Ford i GM, inače marke koje su, zajedno s Toyotom, najdalje došle u razvoju hibridnih pogona i njihovoj komercijalizaciji. GM-ova vozila iz 2003. godine povećala su emisiju za 6,3 % na 6,4 milijuna tona, a Ford za 7,7 % na okruglih pet milijuna tona. Dakle, unatoč njihovim tvrdnja o velikim ulaganjima u razvoj novih tehnologija rezultat je izostao.

Inače, SAD su najveći svjetski "proizvođači" plinova koji pogoduju stakleničkim efektima. Najveći zagađivač je teška industrija, a automobili bez gospodarskih vozila sudjeluju s čak 20 %.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara