AMERIČKO ISTRAŽIVANJE Stari automobili su poput lijesa na kotačima

AMERIČKO ISTRAŽIVANJE Stari automobili su poput lijesa na kotačima
Screenshot: YouTube
 
AMERIČKO istraživanje potvrdilo je ono što smo svi znali. Novi auti su sigurniji od starih, a sada znamo i koliko.
 
NHTSA je objavila izvješće u kojem donosi analizu stradavanja u automobilima prema njihovoj starosti. Unatoč opće prihvaćenoj tezi kako su novi auti sigurniji, rezultati istraživanja svejedno su iznenađujući. Naime, vozite li auto iz 1985. godine ili stariji, vjerojatnost da smrtno stradate u prometnoj nezgodi je dvostruko veća nego u novom automobilu. 
 
 
Najkraće rečeno, što stariji to opasniji ili, praktično rečeno, koliko para toliko sigurnosti. "Mi potičemo kupce da kupuju auto prema svojim potrebama i mogućnostima, čime direktno ulažu u sigurnost", komentirala je izvještaj Heidi King iz NHTSA.
 
NHTSA je podijelila vozila prema starosti u nekoliko kategorija, počevši od onih starijih od 1984. godine, preko onih proizvedenih od 1985. do 1992., sve do novijih od 2013. godine do danas. 55% fatalnih prometnih nezgoda u kojima je poginuo bar jedan putnik dogodilo se u vozilima starijim od 1985. godine. S druge strane, samo je 26% fatalnih nezgoda zabilježeno u vozilima starim do pet godina. 

 
NHTSA na koncu zaključuje kako sa starošću vozila raste vjerojatnost fatalne nezgode. Mi ćemo završiti činjenicom da je prosječna starost voznog parka u Hrvatskoj odavno dvoznamenkasta, ali i da država gotovo ničim ne potiče kupnju novih i sigurnijih vozila. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara