Aston Martin i Red Bull Racing su stvorili najbrži auto na svijetu

Aston Martin i Red Bull Racing su stvorili najbrži auto na svijetu

 Foto: Aston Martin

NOVO iznenađenje iz Aston Martina zove se AM-RB 001, a radi se o dosad najradikalnijem automobilu koji je izašao iz Gaydona. 
 
Radi se o hipersportskom bolidu koji bi performansama mogao iza sebe ostaviti najbolje od najboljih. Tu ne mislimo samo na Bugatti Chiron već i na modele koji su se iskazali na stazi poput Koenigsegga One:1 snažnog 1 MW. Upravo bi od potonjeg "super Aston" trebao biti bolji u pogledu specifične snage, i to sa potpuno novim atmosferskim V12 motorom. Zvuči nevjerojatno, no navodno treba očekivati bolji rezultat od 1 KS/kg, dakle realno govorimo o bar 1.000 KS.
 
 
Tajna uspjeha nije samo u velikoj snazi već i u ultra lakoj gradnji. Ovdje je red reći kako cjelokupan razvoj automobila ide u suradnji sa Red Bull Racingom, a F1 guru Adrian Newey je jedan od voditelja razvoja.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najavljena je vrhunska aerodinamika, a strujno oblikovana podnica generirat će dosad nezabilježen downforce. Rezultat je toliko dobar da dodatni spojleri nisu potrebni,  a Astonov bolid je doslovno zalijepljen za podlogu. I dakako vizualno je dostojan nositi logo tvrtke iz Gaydona.
 
 
Ne samo da će ovaj bolid nuditi vrhunske performanse na stazi već će ga se smjeti izvedi i na javnu prometnicu. I to potpuno legalno.
 
Trenutni plan je proizvodnja između 99 i 150 primjeraka u što ulazi i bar nekoliko prototipa, kao i 25 primjeraka posebno pripremljenih za stazu. Očekivana početna cijena je oko 3,5 milijuna EUR. I vjerujte, auto će biti rasprodan u rekordnom roku.   
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara