Aston Martin predstavio novi V6 motor, najjači u povijesti tvrtke

Aston Martin predstavio novi V6 motor, najjači u povijesti tvrtke
Foto: Aston Martin

BRITANSKI proizvođač započinje novu eru i predstavlja V6 motor snažniji i od aktualnog V12.Aston Martin otkrio je detalje novog V6 motora namijenjenog budućoj liniji sportskih automobila, počevši od Aston Martin Valhalle koji će biti predstavljen 2022. godine.

Kodnog imena TM01 odaje počast slavnom inženjeru Tadeku Mareku koji je radio u Aston Martinu 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća. Motor je prošao niz dinamičnih ispitivanja, a ekipa napreduje u izradi prvog motora luksuznog proizvođača od 1968. godine.

Zna se da je riječ 3,0-litarskom V6 motoru s turbo punjačem, a motor će biti elektrificiran. Taj aspekt bio je ključan za razvoj motora. Paralelno s prikazanim testovima, Aston Martin razvija novi hibridni sustav kako bi ovaj pogon postao najsnažniji u prodajnoj liniji tvrtke.

Snaga i okretni moment svakog motora bit će određeni željenim performansama konačnog proizvoda i potvrđeni u trenutku pokretanja.

Prvi hiper automobil tvrtke sa središnje pozicioniranim motorom je Valkyrie, a inženjeri britanske tvrtke koristili su znanja stečena u realizaciji spomenutog projekta. Rezultat toga je odluka o razvoju motora V konstrukcije s turbo punjačem i masom manjom od 200 kilograma.

Viši okretaji s elektrificiranim pogonskim sustavom ponudit će vozaču značajke sportskog automobila sa središnje postavljenim motorom, kažu u Astonu. Naravno, ovaj motor bit će postavljen iza kabine vozača, a upotreba dry sump podmazivanja sa suhim karterom znači najniže moguće težište automobila. Sustav pruža izvanredne performanse podmazivanja pri velikim brzinama i oštrim zavojima. Motor je dizajniran ispuniti sve zahtjeve emisije plinova propisane budućim standardom Euro 7.

"Projekt je od samog početka bio veliki izazov. Imao sam čast sastaviti ekipu koji će biti snaga Aston Martina u budućnosti. Bili smo slobodni istraživati i stvarati inovacije kao nikada do sada. Željeli smo stvoriti proizvod koji odgovara ugledu TM01 i napraviti nešto što bi impresioniralo našeg prethodnika Tadeka Mareka", navodi šef ekipa inženjera Joerg Ross.

"Ulaganje u razvoj vlastitih motora velika je obaveza, ali naše se ekipa suočila s izazovom. Ako postignemo napredak, ovaj agregat bit će dio budućih proizvoda, a prvi znakovi onoga što bi motor mogao postići su obećavajući", kaže predsjednik tvrtke Aston Martin Andy Palmer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara