Aston Martin razotkrio najbolji motor na svijetu

Aston Martin razotkrio najbolji motor na svijetu
Foto: Aston Martin

VIŠE od dvije godine Aston Martin i Cosworth rade na razvoju novog motora koji su mnogi već sada proglasili čudom tehnike, pa i najboljim motorom s unutrašnjim izgaranjem u povijesti.

A brojevi, bolje rečeno performanse, doista su impresivni. 6.5-litreni V12 motor je, kao što je poznato, atmosferac, ali zato daje nevjerojatnu snagu. Vjerojatno najbolji svjetski tim je uspio iz takvog koncepta izvući 1013 KS i 740 Nm i pritom osigurati trajnost motora. A za sve im je trebalo nešto više od 200 kg, točnije 206 kg vrhunskih materijala, što je razina V10 motora u bolidu F1.

A Aston Martin tu ne staje. Maksimalni moment motor daje na 7000 o/min, maksimum snage na 10.500 o/min, a vrti se sve do 11.100 o/min. I ne traži veliki servis prije no što odradi 100.000 km.

I na kraju spomenimo kako će motor dobiti tzv. KERS sustav i imati hibridni potpis. Sinergijski efekt sa sustavom koji potpisuje Rimac trebao bi biti oko 1145 KS. Znamenke na najavnom videu se dugo vrte, a iznos se penje na 2900. Nestvarno.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara