Automobilski perfekcionizam: Inženjeri su samo sjedala razvijali pune tri godine

Automobilski perfekcionizam: Inženjeri su samo sjedala razvijali pune tri godine
Foto: Toyota

AUTOMOBILSKI perfekcionizam je u današnje vrijeme kada je konkurencija nesmiljena, a profit prvi uvjet, gotovo iščeznuo i pokleknuo pred konzumerizmom, baš kao i u ostalim granama industrijske proizvodnje.

Lexus je izgleda svijetli primjer kako ipak nije sve u podilaženju kupcima na najjeftiniji mogući način. Optimizacija rješenja može potrajati, a kad je u pitanju prestižna japanska marka, rokovi su najmanje bitni. Tako se i dogodilo da na limuzinski EX moramo čekati godinama, što nakon novih informacija i ne treba čuditi. Vjerovali ili ne, inženjeri zaduženi za sjedala ista su razvijali pune tri godine, piše Motor.ru.

Dovoljan je to znak da je Lexus ES puno više od skuplje izvedbe Toyote Camry. Sedma generacija je predstavljena ovog travnja, a od tada je ES jedini model sa sjedalima koja će se prilagoditi svakom vozaču, bez obzira na njegov stas i veličinu pozadine.  

"Čim sjednete za upravljač novog ES-a obratite pažnju na ateriranje. Za pronalazak idealne pozicije za upravljačem ne trebate se meškoljiti, a uočit ćete savršenu lumbalnu podršku i osjećat ćete se kao da ste umotani u zaštitnom mjehuru. Bez obzira na sile i lateralna ubrzanja, vaše tijelo mora zadržati prvotnu poziciju", objašnjava Takashi Kavano, vodeći inženjer u odjelu razvoja.

Kavano i njegovi kolege su bili inspirirani sjedalima u modelu LC. U stvarnom životu im je vjerojatno jedan od većih uzora Don Justo koji više od pola stoljeća gradi svoju katedralu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara