Bivši radnici Ferrarija osuđeni na zatvor zbog špijunaže

DVOJICA bivših zaposlenika Ferrarijeve momčadi Formule 1 osuđena su na zatvorsku kaznu zbog industrijske špijunaže. Mauro Iacconi i Angelo Santini špijunirali su i krali informacije iz Ferrarija dok su radili za Toyotinu momčad.

Dok su radili za momčad japanskog proizvođača, dvojica špijuna neautorizirano su upadala u računala talijanske momčad i potom nabavljene podatke koristili za izradu Toyotinih bolida.

Iacconi je osuđen na 16 mjeseci zatvora zbog krađe CD-a s važnim podacima o Ferrarijevom bolidu te važnih shema, a Santini je osuđen na 9 mjeseci zbog otkrivanja industrijskih tajni.

Prvu sumnju izazvao je Toyotin bolid iz 2003. godine, TF103, koji je bio vrlo sličan Ferrarijevom F2002. Toyota je dvojicu radnika otpustila prije nego što je slučaj dospio u javnost.

Obrana optuženih temeljila se na tvrdnjama da, zbog brzine napretka tehnologije u Formuli 1, tehnološke tajne mogu biti tajne samo u ograničenom vremenskom periodu koji je prema njihovom mišljenju u ovom slučaju već bio istekao. Obojica planiraju žalbu na presudu.

M.Č.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara