Callaway C16 - prava Corvette bez krova

Callaway C16 - prava Corvette bez krova

UVIJEK  nas posebno vesele ručno izrađeni automobili. Jedan od njih je i Callaway C16 Convertible, posljednji uradak američkog proizvođača Callaway Cars.

C16 Convertible je najlakše opisati kao Corvette Z06 kabrio. To i ne čudi, s obzirom da dijele platformu, a i performanse su usporedive. Ubrzanje do 96 km/h za svega 3,5 s i maksimalna brzina od preko 320 km/h jamče puno više od vjetra u kosi.

Zasluga je to dakako vlastitog V8 kompresorskog motora obujma 6 litara i snage od nemalih 560 KS. Za nezasitne tu je i Performance package sa punih 660 KS. Streetracerima će svakako biti zanimljiv podatak od 11,2 s na drag raceu.

Zanimljiv je i izbor mjenjača: dva ručna 6-brzinska (jedan u Performance packageu s kraćim omjerima) te 6-brzinski paddle shift s komandama na upravljaču.

Kokpit je nešto izmijenjen u odnosu na coupe te se sada diči Alcantara kožom, Recaro sjedalima i pokojim dodatnim logom na armaturi.

Proizvođač jamči odličnu upravljivost i držanje ceste zahvaljujući brojnim doradama na ovjesu. Aluminijski amortizeri omogućuju deset različitih postavki, a sve ih je moguće i podesiti iz kabine što će zaljubljenici u jurnjavu zasigurno znati cijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sigurno zaustavljanje brine se Stoptech kočioni sistem razvijen ekskluzivno za Callaway. Šest kočionih klipova sprijeda i četiti straga te disk promjera 355 mm uistinu ulijevaju povjerenje.

Callaway koristi jedne od najlakših naplataka trenutno dobavljivih: magnezijski 19 palčani sprijeda te broj veći naplaci straga. Sve to nadopunjuju odlične Yokohama AdvanSport gume dimenzija 285/30 ZR19 sprijeda te 325/25 ZR20 straga.

"C16 je automobil za kupce koji žele vrhunski kabriolet za svakodnevnu upotrebu i ovo je jedino mjesto gdje ga mogu dobiti" tvrdi Reeves Callaway osnivač kompanije.

Iako bi ovoj izjavi i Ferrari i Lamborghini imali štogod za dodati činjenica je da je C16 kabriolet zapravo povoljan automobil. 128.765 USD ni u Americi nije malo, ali ipak daleko manje od europske konkurencije.

B.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara