Dijelovi ovog Forda izrađeni su od otpada koji je u Hrvatskoj tražena roba

Dijelovi ovog Forda izrađeni su od otpada koji je u Hrvatskoj tražena roba
Foto: Ford

RECIKLIRANJE i korištenje otpada u proizvodnji danas je više od mode, potreba koja pomaže popraviti sliku tvrtke, ali i lice planete na kojoj živimo. U Fordu su toga itekako svjesni.

Danas je naša planeta doslovno pretrpana plastičnim otpadom. Među njima su boce izuzetno zastupljene. Plastična ambalaža u Hrvatskoj se otkupljuje po cijeni od 50 lp i služi kao toliko važna stavka u punjenju kućnog budžeta pojedinih kućanstava da ju mnogi smatraju dijelom socijalne politike osiromašene zemlje. Na zapadu je pak samo otpad kojeg se usprkos recikliranju ne mogu riješiti.

Prema izvješću UN-a svake minute u svijetu se proda milijun plastičnih boca, što je oko 526 milijardi godišnje. U Fordu pokušavaju umanjiti efekt generiranja ogromnih količina plastičnog otpada, pa ga dijelom koriste u proizvodnji modela Eco Sport. Maleni SUV ima tepihe u čijoj izradi se koristi upravo otpadna plastika. Konkretno, za izradu tepiha potrebno je 470 plastičnih boca, što znači da je Ford iskoristio od 2012. godine 650 milijuna plastičnih boca od pola litre.

Inače, Ford je praksu korištenja plastičnog otpada uveo još prije dva desetljeća, a godišnje reciklira oko 1,2 milijarde boca.

Proces izrade tepiha kreće usitnjavanjem plastičnih boca u tanke listiće, koji se potom ugriju na 260 stupnjeva Celzijusa. Nakon topljenja formiraju se vlakna debljine vlasi ljudske kose i pletu u klupka te se potom koriste u izradi tepiha.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara