FIAT 500 - "Fićo" novog doba

FIAT 500 - "Fićo" novog doba

FIAT 500 je za kontinentalnu Europu predstavljao isto što i Mini za Britaniju. Malo praktično vozilo povoljne cijene zaslužno za motorizaciju dobrog dijela pučanstva.

Tako je bilo i kod nas, samo u domaćoj izvedbi Zastave 750 poznatije kao "Fićo".


Klikom na fotografiju možete vidjeti istu uvećanih dimenzija

Fiat 500 brzo je postao više od auta te stekao kultni status, a nešto slično se planira i s novim.

Reinkarnirani model broji 355 cm u duljinu, 165 cm je širok i čak 149cm visok. 


Klikom na fotografiju možete vidjeti istu uvećanih dimenzija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponudi će biti tri motora, dva benzinca i dizelaš. Slabiji benzinac razvija 70 KS iz 1,2 litre obujma dok jači daje sportskih 101 KS iz 1.4 litre. Dizelaš je također otprije poznati 1,3 16v Multijet sa 70 KS.

Svi mjenjači biti će ručni sa pet ili šest stupnjeva prijenosa. Fiat obećava novu razinu komfora i sigurnosti, a niti opreme neće manjkati.


Klikom na fotografiju možete vidjeti istu uvećanih dimenzija

Usprkos velikoj marketinškoj snazi starog Fiata 500 teško se oteti dojmu da su novi i stari 500 zapravo dva potpuno drukčija automobila. Dok je stari bio simbol poslijeratne motorizacije Europe i istinska potreba, novi se više doima kao fun-car. Sličan recept upotrijebio je VW prije gotovo deset godina s novom "Bubom" i nimalo nije pogriješio. Zato palac gore novom Fiatu 500.

Premijera je zakazana za 4.srpnja u Torinu ove godine, točno 50 godina nakon predstavljanja starog Fiata 500. Proizvodnja je smještena u Poljskoj, a prodaja kreće praktički već sutradan.

B.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara