Ford - Total recall

FORD je prisiljen drugi put u ovoj godini pozvati vlasnike na prijevremeni servis. Time je ukupni broj opozvanih vozila u posljednja dva tjedna skočio na 1.150.897.

Početkom veljače NHTSA je objavio da će Ford opozvati 358.857 Focusa. Opozivom su zahvaćene kompaktne izvedbe s tri i pet vrata proizvedene u razdoblju od 2000. do 2002. godine. Svi automobili su prodani ili registrirani u dvadesetak američkih država. Iako se radi o naizgled benignom kvaru, do danas su prijavljene 33 reklamacije i, vjerovali ili ne, jedan slučaj lakše ozljede ruke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Do opoziva je došlo nakon što je uočen problem sa sustavom zatvaranja stražnjih vrata. Uslijed prijevremene korozije kao posljedice nekorektno izvedene antikorozivne zaštite može doći do kvara koji se može manifestirati kroz primjerice otvaranje stražnjih vrata u vožnji. Stoga se preporuča odlazak u ovlašteni servis, gdje će brava biti očišćena i podmazana, a po potrebi i zamijenjena. Svi vlasnici spornih automobila bit će obaviješteni pismenim putem do 1. ožujka.

Nestrpljivi mogu do odgovora doći i prije, putem službenih stranica Forda na kojima su objavljene VIN oznake opozvanih automobila.

Nekoliko dana prije Ford je bio prisiljen opozvati čak 792.000 vozila. U ovom slučaju radi se o kamionetima proizvedeniom 2000. godine, Fordu F-150 i Lincoln Navigatoru, te velikom SUV-u Expedition. Kod spornih vozila može doći do požara uslijed iskrenja na tempomatu. I u ovom slučaju je prvi reagirao NHTSA, koji je nakon 36 prijavljenih požara na vozilima proveo istragu, koja je pokazala da su se sve nesreće desile na parkiranim vozilima čiji motor je bio ugašen. S obzirom da je opozivom zahvaćen veliki broj vozila, Ford predlaže privremeno rješenje, a to je deaktivacija tempomata. Interesantno, zar ne?

Ford nije jedina marka čiji imidž se nalazi na rasprodaji. Paralelno s Focusom opozvano je 26.000 Dodge Duranga. Na novoj modelskoj godini je uočeno da zbog lošeg prianjanja čepa na rezervoaru  može doći do izlijevanja goriva u vožnji. 

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara