FOTO , VIDEO Ovo je novi Lamborghini Urus

FOTO, VIDEO Ovo je novi Lamborghini Urus

 Foto: Lamborghini

NAKON više od pet godina iščekivanja Lamborghini predstavlja svoj prvi i (nadamo se) jedini crossover model, brutalni Urus. 

Lamborghini se nakon podužeg posta vratio u segment gdje je već jednom pokušao. I sada igra na kartu brutalne snage i čiste agresije, ali uz tehnološku pomoć vlasnika. Upravo stoga mnogi vjeruju u uspjeh, a Lamborghini najviše. 

Ono najzanimljivije je ispod poklopca. Tamo nervozno reve 4.0 V8 twin-turbo, a nudi 650 KS i 850 Nm. 100 km/h postiže za 3,6 sekundi, na 200 km/h je nakon 12,8 sekundi, a maksimalac je 305 km/h. Da, to ga čini najbržim SUV-om na svijetu. Sa 100 km/h u stanje mirovanja dolazi nakon samo 33,7 metara. Da, dobro ste pročitali i da, ovo vozilo veće od Mercedesa GLE Coupe teži oko 2,2 tone.
 
 
Pogon je dakako na sve kotače, dok je mjenjač automatski sa osam stupnjeva prijenosa. Nominalna raspodjela momenta između osovina je 40/60, dok su maksimalne vrijednosti 70% momenta sprijeda, odnosno do 87% straga. 
 
Najsnažnije kočnice u konkurenciji serijskih vozila, zakretni stražnji kotači sa Aventadora S, i inovativna konstrukcija motora kako bi vozilo imalo što niže težište samo su neka od dostignuća kojima je ovaj super-SUV, kako ga predstavljaju, voznom dinamikom postavljen uz bok programu osobnih vozila. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
 
Kao što je i najavljeno, u Urusu možete birati između šest modaliteta vožnje, i to: Strada, Sport, Corsa, Neve (snijeg), Terra (off-road), Sabbia (pijesak) i Ego (osobno prilagodljiv). Neve, Terra i Sabbia podižu vozilo kako bi se olakšala vožnja neravnom podlogom, dok ostali nastoje izvući najbolju dinamiku.

Ništa manje bitna nije činjenica da je Urus prepoznatljiv iz svakog kuta. Jednostavno, u njemu žive geni Lamborghinija, a sada se razmeću na 5.112 mm duljine, 2.016 mm širine i 1.638 mm visine.

Urus je najbrži i jedan od najskupljih SUV-ova na tržištu. Sa startnom cijenom koja prelazi 171.000 eura stoji poput svog simpatičnijeg brata koji je otišao na Otok i uzeo Bentleyevo prezime. No to nije problem jer Lamborghini sa ovim modelom planira u rekordnom roku udvostručiti prodaju. Uspije li potencijalne kupce uvjeriti da je pravi Lambo, ali i da je potpuno drukčiji od drugih (ne samo u vizualnom smislu), Lamborghini ima velike šanse da bude u plusu sa ovim modelom.

Ono što će morati sakriti je da će novi model kojeg će već dogodine sklopiti u bar 1.000 primjeraka, a od 2019. i do 4.000, sklapati dodatnih 700 radnika. Polovica od nove radne snage ide u novu lakirnicu, prvu u sklopu Lamborghinija, ali i na finalnu montažu. Ako se pitate zašto, odgovor je da VW Grupa šalje čeličnu šasiju, aluminijsku karoseriju i dakako 4.0 V8 twin-turbo motor.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Lamborghini, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Lamborghini

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara