FOTO , VIDEO Volkswagen oživio najbrutalniji Golf svih vremena

FOTO, VIDEO Volkswagen oživio najbrutalniji Golf svih vremena

 Foto: Volkswagen

VOLKSWAGEN Golf s dva motora zadnji put je u javnosti nastupio 1987. godine, a sada se vraća na scenu.

U iščekivanju Volkswagenova povratka na Pikes Peak s opakim električnim bolidom I.D.R. prisjećamo se 1980-ih kada u autoindustriji nije bilo ograničenja. Mnogi su eksperimentirali, neki došli do granice bizarnosti, a negdje između smjestio se Golf s dva motora. 
 
 
Golf druge generacije nosi status legende iz nekih drugih razloga, no i ovaj bolid zaslužuje da se spomene. Njegov konstruktor, danas 89-godišnji Kurt Bergmann susreo se sa svojim Golfom tri desetljeća kasnije i prisjetio projekta koji je obilježio njegov radni vijek.
 
Automobil ima dva motora, uzdužno postavljene 1.8 turbinski potpomognute četiricilindraše s tlakom prednabijanja od 1,6 bara i ukupnom snagom od 480 kW/652 KS. Opremljeni svaki sa svojim mjenjačem, ovi su motori osiguravali AWD pogon, a s obzirom na ukupnu masu od 1020 kg, jasno je kako se radi o nevjerojatno brzom automobilu. Nažalost, službenu vožnju Golf nije odveo prema očekivanjima zbog kvara na sustavu podmazivanja. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
 
Automobil je sada obnovljen, a najveća je razlika što je snaga motora smanjena na 368 kW/500 KS. "Golf mora biti pouzdan i brz, ali i trajan. Zato nismo motore tjerali do krajnjih granica", pojašnjava Jörg Rauchmaul, voditelj projekta restauracije.
 
S automobilom se opet susreo njegov konstruktor Kurt Bergmann, ali i vozač s Pikes Peaka, Jochi Kleint. Oni se jako dobro sjećaju utrke i peha koji ih je samo 200 metara prije cilja koštao pobjede. Tko zna, možda Volkswagen iznenadi ove godine. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara