Gradski automobil na ruski način

Gradski automobil na ruski način

 Foto: Mirrow Cars

RUSKI inovator i dizajner predstavlja svoje viđenje automobila za urbane uvjete. 

 
Alexander Malyshev postao je šire poznat prije nekoliko godina kada je predstavio ideju malenog gradskog automobila maksimalno iskorištenog interijera. OneDoorCar (ODC) je doslovno kutija na kotačima, a kao što samo ime kaže, posjeduje jedna vrata, i to na stražnjem kraju vozila.
 
 
Nezgrapnih proporcija, ODC je duljine Smarta i visine Mercedesa GL, a interijer može prihvatiti do četiri putnika. Inovativna ideja gdje se sva mehanika nalazi ispod podnice na kraju nije zaživjela, a Malyshev je pripremio novi koncept. 
 
Ime mu je Mirrow Provocator, a mjerama se bitno ne razlikuje od prijašnjeg koncepta. Ideja je ista, pa tako i ovaj model ima vrata iza, a kabina prihvaća do četiri putnika i njihovu prtljagu. Za zaštitu putnika brine se cjevasti okvir, a veći dio konstrukcije izrađen je od kompozitnih materijala. Bočno postoje vrata, no ona samo služe u hitnim situacijama. I ovdje se ruski inovator kune u vanserijsku sigurnost vozila. 
 
 
Iako minijaturan, automobil će dolaziti potpuno opremljen. Elektrifikacija i infotainment se podrazumijevaju, pa čak i stakleni krovni prozor. Predviđene su dvije izvedbe, ona s klasičnim motorom i hibridna.
 
 
Prva podrazumijeva ugradnju trocilindričnog turbo motora zapremine do 1,5 litre, dok bi hibridna (i električna) imale set baterija u podnici. U tom slučaju autonomija bi bila do 400 km. Konstruktor smatra kako bi Provocator do 100 km/h trebao stizati za manje od 9 sekundi, dok bi maksimalna brzina bila limitirana na 140 km/h. 
 
Ono najbolje je kako se očekuje da cijena osnovne izvedbe ne prelazi 4.000 EUR. Jedino nejasno ostaje postoji li uopće zainteresirani investitor i kolika je vjerojatnost da se ovaj automobil pojavi na tržištu.  
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara