HAU: Opel Astra - hrvatski automobil 2005. godine

HAU: Opel Astra - hrvatski automobil 2005. godine

STRUČNI žiri Hrvatske automobilske udruge odlučio je glavnu nagradu “Zlatni kotač” i titulu “Hrvatski automobil 2005. godine” dodijeliti Opel Astri treće generacije, dok su u tržišno najzanimljivijim klasama najboljima proglašeni Mitsubishi Colt, Opel Astra, Škoda Octavia, Peugeot 407, Renault Modus, Ford Focus C-Max i Opel Astra Caravan.

Nagrade su za ostvarenja u 2004. godini, a po pravilima izbora europskog automobila godine vrijede za iduću, 2005. godinu. Dodijeljene su i “Zlatne plakete” za najbolje po kategorijama. U nižoj klasi najbolji je Mitsubishi Colt, u kompaktnoj klasi Opel Astra, a u kompaktno-limuzinskoj klasi Škoda Octavia. Pobjedu u srednjoj klasi odnio je Peugeot 407, dok je najbolji premium model Audi A6.

U monovolumenskom segmentu pobjede su odnijeli Renault (Modus - najbolji mali monovolumen) i Ford ( Focus C-Max- najbolji kompaktni monovolumen). Opel Astra Caravan, čija prodaja u Hrvatskoj je nedavno započela, proglašena je najboljim karavanom, dok se Hyundai Tucson okitio titulom najboljeg SUV-a. Čast talijanske auto-industrije spasila je Alfa Romeo GT koja je proglašena najboljim sportskim automobilom. U klasi kupe/kabriolet pobjedu je odnijela nova Opel Tigra, za čiju pobjedu je najvjerojatnije bio zaslužan atraktivan dizajn i Heuliez -ov inovativni sustav sklapanja krova. U segmentu terenaca nije bilo iznenađenja, pobjednik je nova generacija Land Rover Discovery-a.

Nagrade su dodijeljene i za posebna dostignuća u najvažnijim domenama auto-industrije. Tako je najbolji benzinski motor ugrađen u Volkswagen Golf (1.6 FSI), a najbolji dizelski motor u BMW serije 1 (120d). Nagradu za inovacije osvojio je Mercedes A-klase, za sigurnost Volvo S40/V50, za dizajn Citroen C4, za ekologiju PSA (Peugeot i Citroën), a za kvalitetu i pouzdanost Mazda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Automobilskim novinarom godine proglašen je Mirko Vukotić, urednik auto-priloga Glasa Slavonije, nagradu za promicanje prometne sigurnosti osvojio je Nikša Bjelajac, izvjestitelj HAK-a, a za doprinos organizaciji prometa Marijan Banelli, predsjednik GIU Hrvatski cestovni prijevoznici.

“Zlatnu plaketu za životno djelo” osvojio je Stjepan Will, doajen organizirane prodaje automobila u Hrvatskoj i vlasnik tvrtke Auto Will d.o.o.

Nagrade će se uručiti 2. prosinca 2004., na svečanosti u HAK-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara