Hoće li semafori uskoro nestati s raskršća?

Hoće li semafori uskoro nestati s raskršća?
Foto: Ford

ZABORAVITE na crveno svjetlo semafora i projurite raskršćem u punom gasu.

Suština nove tehnologije koju je Ford predstavio je na tragu rečenom, no u praksi sve funkcionira kudikamo sigurnije. No i u takvom ozračju prolazak kroz raskršće bez zaustavljanja dok ste u rukama računala i programiranog algoritma djeluje, najblaže rečeno, neugodno, ako ne i zastrašujuće.

A upravo to nudi nova Fordova tehnologija IMP, ili Intersection Priority Management. Jednostavno rečeno, to je sustav upravljanja prvenstvom prolaza kroz raskršća, a koji bi trebao optimizirati protok vozila kroz raskršće.

Statistika kaže kako ljudi godišnje provedu prosječno dva dana čekajući na semaforu, a Ford misli da sa svojim tehnologijama može to poništiti. Sustav je to koji se temelji na komunikaciji između vozila i potom koordinira njihovo djelovanje. Primjerice, nailaze li dva vozila na isto raskršće sustav će predvidjeti optimalnu brzinu za prolazak kroz raskršće a da ne dođe do sudara između vozila.

Već gledanje samog videa jasno pokazuje kako takav prolazak kroz raskršće nije nimalo ugodan, posebno za one koji vole imati kontrolu nad svojim kretanjem. U Fordu se, naravno, ne slažu s tom tvrdnjom i kažu kako se sustav ponaša poput pješaka u kretanju pločnikom. Pritom naglašavaju da ovakav sustav štedi vrijeme, ali i novac jer utječe na potrošnju goriva. Također, uzme li se u obzir da se 60 % prometnih nesreća dogodi upravo na raskršću, ovaj sustav (dok radi) čak i povećava sigurnost u prometu, kažu njegovi autori.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara