I Mercedes izazvao Teslu: Upoznajte EQS, električnu S klasu (bliske) budućnosti

I Mercedes izazvao Teslu: Upoznajte EQS, električnu S klasu (bliske) budućnosti
Foto: Mercedes

MERCEDES je u Frankfurtu predstavio niz proizvoda među kojima i nekoliko potpuno električnih modela. A među njima se ističe EQS, ono najbolje što danas njemačka autoindustrija može ponuditi.

A to je očito puno više od onoga što trenutno nudi Tesla. Barem kad je u pitanju dizajn jer za ovakvu harmoniju aerodinamike, elegancije, luksuza i u konačnici samih gabarita su potrebne godine nasljeđa. Auto je to koji govori sam za sebe, izjava da će Mercedes jako dobro odraditi posao elektrifikacije.

I pritom se ne razmeće pogonom. Ima dva elektromotora, po jedan na svakom kraju, te baterije grupirane u podnicu. Maksimum je 350 kW/476 KS i 760 Nm, a doseg 700 km. Vozi do 100 km/h za 4,5 sekundi i može preko 200 km/h. Vjerovali ili ne, njegov sustav punjenja dopušta snagu punjača do 350 kW pa je za 80% punjenja dovoljno tek 20 minuta.

Ali ovdje pogon nije u fokusu. Teško se koncentrirati na brojeve kad ispred vas stoji živa skulptura obasjana plavim svjetlom. Samo u prednjoj maski se nalazi 940 LED-ica, a straga ih je 229 i, da, sve su u formi trokrake zvijezde. Neki će reći da je to narcisoidno, ali realno, proizvođači si to mogu dopustiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara