INRIX 2017: Ovo su gradovi s najzagušenijim prometom

INRIX 2017: Ovo su gradovi s najzagušenijim prometom

 Foto: INRIX

USPRKOS značajnim ulaganjima odvijanje prometa u velikim urbanim središtima je sve veći problem koji generira stotine milijardi dolara štete.
 
Sveobuhvatno istraživanje INRIX 2017 obuhvaća pet kontinenata, 38 zemalja, 1360 gradova i preko 8 milijuna kilometara prometnica u kojima je praćen promet tijekom cijelog dana. Istraživanje je poseban naglasak stavilo i na tri posebno zanimljiva područja, a to su naravno SAD te Njemačka i Velika Britanija. Kad su pak u pitanju ostale zemlje, lošim stanjem prometa ističe se još Rusija. 
 
 
Grad s apsolutno najgorim prometom i najviše prometnih zagušenja u svijetu je Los Angeles, baš kao što je to bio slučaj godinu dana prije. Vozač u Los Angelesu godišnje provede 102 sata u prometnom čepu, što je više od ikojeg grada u svijetu. Iako je SAD pao na peto mjesto na ljestvici zemalja s najvećim prometnim zagušenjima, u top 10 gradova prevladavaju upravo američki gradovi. Uz L.A. tako tu još ulaze New York na trećem, San Francisco na petom, Atlanta na osmom i Miami na desetom mjestu. 
 
U Europi neslavnu titulu grada s najviše prometnih zagušenja nosi Moskva, u kojoj vozač godišnje provede 91 sat u prometnom čepu, što je postavilo rusku prijestolnicu na drugo mjesto u svijetu. Nakon Moskve najgori europski gradovi su London, Pariz i Istanbul. 
 
Ovdje je zanimljivo da uz London samo dva engleska grada (Manchester i Birmingham) ulazi u Top 25 prometno najlošijih gradova. S druge strane, Nijemci imaju čak osam gradova, a posebno se ističe München. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
 
Ljubljana i Maribor obuhvaćeni studijom
 
U konkurenciji zemalja najgori promet definitivno ima Tajland, na čijim prometnicama vozač prosječno provede 56 sati stojeći u koloni. Dalje slijede Indonezija, Kolumbija i Venecuela, dok peto mjesto dijele SAD i Rusija. Velika Britanija je na desetom mjestu, Njemačka je dva mjesta bolja, a nama bliža Austrija 20. Naši susjedi Slovenci i Mađari dijele 30. mjesto. U Sloveniji su istraživanjem obuhvaćena dva grada, Ljubljana i Maribor, a zauzeli su 416 i 746. mjesto, što ih čini sasvim solidnima. 
 
Osim izgubljenih živaca i vremena, prometno zagušenje značajno utječe i na troškove. INRIX tako procjenjuje da vozač u Londonu godišnje izgubi oko 2500 funti, a cjelokupan trošak grada je gotovo 10 milijardi funti. Nijemci godišnje u vjetar prosječno bace 1770 eura po osobi, odnosno ukupno 80 milijardi eura, a među gradovima najveći trošak ima Berlin s oko 7 milijardi eura. U globalu, ukupni trošak prometnog zagušenja u SAD-u, Velikoj Britaniji i Njemačkoj je 461 milijarda dolara.
 
Tražimo li pozitivne primjere naći ćemo ih u Teksasu, gdje su u pogledu prometa napredovali El Paso, Austin i Dallas, ali zahvaljujući enormnim ulaganjima. Primjera radi, samo je dodatak jedne prometne trake na važnom koridoru u Dallasu stajao milijardu dolara. U Europi su najviše napredovali škotski gradovi Aberdeen, Glasgow i  Edinburgh koji su do 20% smanjili prometno zagušenje. To ih je stajalo 1,7 milijardi funti. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara