Je li miris novo‎g auta otrovan?

Je li miris novo‎g auta otrovan?
Foto: Pixabay

OD čega se zapravo sastoji miris novog automobila, je li štetan za naše zdravlje i kako ga možete ublažiti.

Kupovina novog auta donosi mnoge radosti sa sobom. Osjećaj sjedanja na novim sjedalima na kojima nitko prije vas nije sjedio, istraživanje svih novih i nepoznatih karakteristika u kabini i, možda najbolje, čuveni miris "novog" auta. To je miris koji ispunjava vaše nozdrve tijekom prvih godinu dana vožnje i  pruža osjećaj da ste kupovinom donijeli pravu odluku i napravili odličan izbor. Međutim, može li ovaj miris sreće biti štetan za vaše zdravlje?

Mješavina kemikalija

Miris novog auta istinski može biti toksičan, što tehnički gledano i je. Ono što putnici u kabini mogu pomirisati, zapravo je kombinacija različitih spojeva koji nastaju uslijed isparavanja materijala, poput plastike i poliuretana, kao i boja i ljepila korištenih u izradi interijera vozila. Izloženost ovakvim isparavanjima tijekom dužeg razdoblja može utjecati na zdravlje stvarajući respiratorne probleme, glavobolje, bol u mišićima, a neki spojevi su i kancerogeni. Ipak, treba imati na umu da je za pogoršanje zdravstvenog stanja uzrokovanog ovim faktorima, potrebno biti izložen mirisima u značajno dugom razdoblju i udisati ih u velikim količinama.

Neki automobili su štetniji od drugih

Prilikom odabira svog novog auta, mogli ste tijekom test vožnje primijetiti da svaka kabina ima drugačiji miris. Razlog tome je što svaki proizvođač, koristeći pažljivo odabrane materijale, nastoji da se miris kabine razlikuje od konkurencije. Primjera radi, kompanija Ford inženjere materijala naziva "žirijem za mirise", budući da ovi, uz pomoć staklenki stavljenih u pećnicu i potom zagrijavanih, testiraju mirise materijala i ocjenjuju ih.

S druge strane, studija koju je proveo zdravstveni portal WebMD, utvrdila je da su neki automobili "zdraviji" od drugih. U vrijeme kada su istraživanja vršena, Honda Civic i Toyota Prius (kao i druga vozila ovih proizvođača), svrstani su među "najzdravija" vozila, budući da proizvode manje toksina od ostalih. Među proizvođačima čija vozila su označena kao "najnezdravija", našli su se Kia, Chrysler i Mitsubishi. Ipak, budući da je studija rađena tijekom 2012. godine, u međuvremenu, mnogi od ovih proizvođača poduzeli su određene korake kako bi interijeri njihovih vozila bili manje toksični, navodi Motor biscuit.

Kako ublažiti miris

Izvjesno je da će miris novog auta nestati nakon određenog vremena, a ako ste zabrinuti zbog udisanja istog, tijekom vožnje možete spustiti prozore kako bi miris što brže izvjetrio. Kako je pojava isparavanja veća tijekom toplih dana i visokih temperatura koje se u kabini vozila stvaraju, ostavljanje blago otvorenih prozora dok je vozilo parkirano, može pomoći u vjetrenju.

Uživajte u vašem novom autu

I dok miris novog automobila može zvučati kao prijetnja zdravlju, ne dopustite da vas to odvrati od kupovine novog automobila. Nakon kupovine stana ili kuće, kupovina automobila je vjerojatno druga najveća kupovina koju ćete u životu ostvariti, i zato trebate u njoj uživati. Ako vas miris vašeg novog auta bude mučio, držite prozore otvorenim kad god je to moguće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara