Kia Sportage - povratak korejske legende

Kia Sportage - povratak korejske legende

KIA Motors Corporation je objavila prve fotografije i tehničke podatke dugo očekivanog modela čija će svjetska premijera biti održana u rujnu na auto-salonu u Parizu.

Za razliku od dosadašnje prakse, Kia će na novom SUV modelu ostati vjerna starom imenu. Da, na scenu se opet vraća Sportage čime najstariji korejski proizvođač automobila budi uspomene na vrlo popularni 4x4 terenac iz ranih 1990-tih. Iako je ime ostalo isto, novi model je s prethodnikom gotovo nemoguće usporediti.

Dizajnerski napredak prati atraktivna mehanička potpora u vidu automatiziranog pogona na sve kotače i potentnih motora, dok je serijska oprema na vrlo visokoj razini.

Veći od konkurencije

Usporedimo li Sportage s konkurencijom, najnoviji korejski adut je osjetno veći, što se odlično uklapa u prepoznatljiv stil nametnut od strane uspješnog Sorenta. Jezikom brojki, Kia Sportage (4.350x1.800x1.695 m) je od Toyote RAV4 dulja deset i šira šest i pol centimetara, što ju čini ozbiljnim igračem u segmentu malih SUV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Prostrana unutrašnjost pruža potpuni komfor za pet putnika. Zasada je poznato tek da će već bazni paket opreme donositi potpuni set zračnih jastuka, pa uz dozu rezerve možemo zaključiti da će Sportage biti izdašno opremljen.

Bilo kako bilo, nikome zasigurno neće smetati "Fold & Dive" sustav preklapanja stražnjih sjedala u cilju dobivanja većeg teretnog prostora.

Po uzoru na Sorento preuzet je sustav dvostrukog otvaranja poklopca prtljažnika gdje je moguće zasebno otvaranje stakla. Smještanje rezervnog kotača u podnicu vozila umjesto na peta vrata dodatno potencira želju konstruktora da se stvori što praktičnije vozilo.Tri motora, dva mjenjača

Model će se nuditi u tri motorne izvedbe koju čine dva benzinska (2.0/105 kW, 2.7 V6/128 kW) i jedan dizelski motor (2.0 CRDi/83 kW), a ponuda će startati izvedbom sa prednjim pogonom. Uz serijski ručni mjenjač s pet stupnjeva, kupci će na raspolaganju imati i 4-stupanjsku automatiku, koja će se uz doplatu nuditi u kombinaciji s dizelskim agregatom.

Prvi primjerci Sportage-a na europsko tržište stižu u listopadu, dok se očekuje da bi tijekom iduće godine prodaja trebala iznositi oko 20.000 primjeraka.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara