Kim Jong-un zavirio u Trumpovu Zvijer

Kim Jong-un zavirio u Trumpovu Zvijer
Screenshot: YouTube

POVIJESNI pregovori američkog i sjevernokorejskog predsjednika imaju brojne bitne teme, a u predahu se nađe vremena i za one manje važne stvari poput pokazivanja predsjedničke limuzine.

Upravo se to dogodilo ovih dana pri susretu dva predsjednika u Singapuru. Video u kojem Trump nakratko pokazuje Kimu svoju limuzinu obišao je svijet, ali i vjerojatno izludio američke sigurnosne službe.

Donald Trump je svoju predsjedničku limuzinu poznatiju kao The Beast naslijedio od Baracka Obame. U službi je od 2009. godine, a i danas je vjerojatno jedan od najsigurnijih automobila na svijetu. Stupnjem zaštite može mu konkurirati malo koje vozilo, vjerojatno jedino netom predstavljena limuzina predsjednika Putina.

I dok je Putin svoju limuzinu pokušao uvaliti princu Abu Dhabija, Trump je pokušao trgovati s Kimom i odlučio mu pokazati unutrašnjost Zvijeri. Istu priliku umalo su dobili i pojedini mediji što se ipak nije dogodilo i vjerojatno neće nikada. Snage reda bile su brže, a i dva snimatelja su u borbi za bolji kadar propustili priliku da snime interijer.

Sigurnosne službe sigurno nisu sretne, posebno jer Kim nije odlučio otkriti čari svojeg Mercedesa, u čijoj opremi je navodno i WC. Kimu je ionako komfor viši na ljestvici prioriteta, posebno jer za sigurnost ne mora toliko mariti pošto se kreće u prijateljski nastrojenom okruženju. No tko zna, možda Kim planira u budućnosti češće napuštati svoju maticu, pa razmišlja o bolje oklopljenoj limuzini. A ova zvijer bi posao odradila odlično. Uostalom, Trump će vrlo brzo dobiti novu limuzinu. Pretpostavlja se da će novi Cadillac One u službu ući ovog ljeta, javlja Fox News.

Gotovo devet tona težak Cadillac opremljen je svim sigurnosnim sustavima, a zaustaviti ga ne može niti omanja vojska. Nimalo čudno s obzirom na mjestimice preko 20 cm debeo oklop, ali i sustav zaštite od bojnih otrova. Malo je poznato da u automobilu uvijek stoji pohranjena barem jedna doza krvi kompatibilna s predsjednikovom. Samo se staklo na vratima kod vozača može otvarati, dok su run flat gume ojačane kevlarom. Vozilo se može braniti klasičnim pješačkim oružjem, a u slučaju potrebe ima sustav obrane suzavcem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara