McLaren MP4-12C

NOVI bi McLarenov model trebao biti predstavljen ubrzo, a upravo su internetom počele kružiti najnovije informacije o ovom željno očekivanom automobilu, koji bi trebao najaviti novu obitelj rasnih britanskih sportaša. Naime, do 2015. se očekuju još dva modela.

Ranije poznat pod kodnim nazivom P11, ovaj će automobil na tržište stići 2011, a iako je prema najavama riječ o duhovnom nasljedniku legendarnog modela F1, performanse modela MP4-12C će biti osjetno slabije. Naime, novi bi se McLaren izravno trebao suprotstaviti automobilima kao što su Porsche 911 Turbo ili Ferrari 458 Italia. 

Očekuje se kako će MP4-12C obilovati tehničkim inovacijama, s obzirom na veliko iskustvo iz Formule 1. Ukratko, zna se kako će imati monocoque izrađen od ugljičnih vlakana te sustav poznat pod nazivom "brake steering". Radi se o tehnologiji koja je prvi put upotrijebljena na trkaćem modelu MP4-12 F1 iz 1997, a koja je kasnije zabranjena od strane FIA-e. Inače, ovim je sustavom omogućeno zasebno kočenje stražnjim kotačima, putem druge papučice za kočnicu, kojime se smanjuje okretanje kotača te eliminira podupravljanje.

MP4-12 F1 će pokretati 6,0-litreni V8 bi-turbo koji će razvijati snagu između 600 i 700 KS, a koji će biti uparen sa 7-stupanjskim mjenjačem. Najveća brzina će mu se kretati svakako iznad 320 km/h. Oprema poput putnog putnog računala, podesivog ovjesa, naprednog audio sustava, navigacije i sl. će garantirati svakodnevnu upotrebljivost.

Na kraju još recimo kako će se MP4-12C u konačnici smjestiti u sredinu McLarenove ponude s cijenom od oko 170.000 eura. Kasnije će slijediti konkurent 911-ice kao manji te konkurencija Murcielagu kao veći model.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara