Mercedes Benz predstavio prvi 7-stupanjski automatski mjenjač

Mercedes Benz predstavio prvi 7-stupanjski automatski mjenjač

AUTOMATSKI mjenjači polako ali sigurno uzimaju prevlast i na Starom kontinentu. Nakon što je BMW na seriji 7 predstavio 6-stupanjski automatski mjenjač Mercedes uzvraća udarac i najavljuje skori početak serijske ugradnje 7-stupanjske automatike.

Prije nekoliko dana Mercedes je javnosti predstavio novu 7-stupanjsku mjenjačku kutiju, inače prvu ovog tipa u svijetu. 7G-TRONIC mjenjač će od jeseni ove godine zamijeniti 5-stupanjski automatski mjenjač, koji se trenutno ugrađuje u modele E 500, S 430, S 500, CL 500 i SL 500.

Najveće prednosti novi mjenjač pokazuje u dva najvažnija područja, a to su potrošnja goriva i performanse. Tako će Mercedesi opremljeni ovim mjenjačem trošiti u prosjeku i do 0.6 l/100 km manje goriva i pritom osjetno prije stizati do 100 km/h.

Prva mjerenja su pokazala poboljšanje od maksimalno 0.3 sekunde u sprintu do 100 km/h, a što je još važnije, međuubrzanja od 60 do 120 km/h drastično su popravljena.

Optimalan raspored sedam prijenosnih omjera omogućio je povećanje razlike između najmanjeg i najvećeg omjera i istovremeno prebacivanje stupnjeva prijenosa pri nižem broju okretaja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova elektronska upravljačka jedinica sada prebacivanje stupnjeva prijenosa vrši u kraćem vremenskom periodu, a također ima više "prostora" za prilagodbu ekonomičnijem modu rada.

Uz bržu izmjenu stupnjeva prijenosa, upravljačka jedinica je u specifičnim situacijama spremna preskočiti određeni stupanj. U praksi će to značiti, da prilikom kickdowna dolazi do direktnog prebacivanja iz 7. u 5. i potom 3. stupanj prijenosa.

Mercedes ima dugu tradiciju kad su u pitanju automatski mjenjači. Recimo samo da je od 1959. godine proizvedeno više od 11 milijuna mjenjača, te je 88 % prodanih E-klasa i 65 % C-klasa imalo automatski mjenjač.

Novi mjenjač će se proizvoditi u Mercedesovim pogonima u Stuttgartu u čiju modernizaciju je uloženo čak 400 milijuna eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara