Mercedes predstavio SLS AMG E-Cell

KADA je prije otprilike godinu dana stuttgartski proizvođač predstavio svoj novi sportski model SLS AMG, najavio je i svoju želju da u što skorijem vremenu tržištu ponudi i električnu izvedbu. Iako je malo tko vjerovao u takvo što, Mercedes predstavlja SLS AMG E-Cell.

I dok su promjene vanjštine i interijera, izuzev prednje armature, minimalne, pod poklopcem motora dolaze čiste novosti. Tako umjesto AMG-ovog 6,3-litrenog V8 benzinskog motora snage 578 KS, ovaj automobil pokreću četiri elektromotora razmještena na obje strane prednje i stražnje osovine.

S njima su uparene litij-ionske baterije smještene u središnji tunel te iza sjedala, a sve kako bi se postigla optimalna raspodjela mase i niže težište. Tu su i dva prijenosa, po jedan za svaku osovinu, te sustav regenerativnog kočenja koji za cilj ima produljiti autonomiju.

Podatak o autonomiji za sada nije objavljen. Saznajemo samo kako će ukupna snaga ovog automobila iznositi 392 kW (533 KS), dok mu je maksimalni okretni moment 880 Nm. Prednost električnog pogona je u mogućnosti isporuke maksimalnog okretnog momenta odmah pri startu, što rezultira ubrzanjem do 100 km/h za 3,8 sekundi.

Zanimljiva je informacija kako ugradnja novog pogonskog sklopa, odnosno prenamjena ovog modela iz benzinca s pogonom na stražnje kotače u električni model s pogonom na sva četiri kotača, nije zahtijevala nikakve konstrukcijske izmjene u SLS-ovom prostornom okviru.

Dodajmo i kako još uvijek nije poznato kada bi ovaj automobil trebao postati dostupan kupcima, kao ni veličina zasigurno limitirane serije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara