Mitsubishi Colt CZT – EVOlucija se nastavlja

Mitsubishi Colt CZT – EVOlucija se nastavlja

NA PROLJEĆE iduće godine u prodaju stiže trovratna izvedba Colta s kojom će biti predstavljena do sada najsnažnija izvedba.

Uz zadržavanje poznatih agregata iz ponude petvratne izvedbe, Colt s parom vrata manje će se nuditi u dizelskoj izvedbi, te specijalnom CZT izdanju. Potonji će biti najzanimljiviji sportski nastrojenim vozačima jer ispod lima kuca rasni sportaš.

1.5-litarski MIVEC benzinac uz pomoć turbo-punjača razvija 150 KS maksimalne snage pri 6.000 o/min i 210 Nm okretnog momenta dostupnog pri 3.600 o/min. Motor je sinkroniziran s pet-stupanjskim ručnim mjenjačem, a proizvođač najavljuje poplavu užitka za upravljačem: 8 sekundi za ubrzanje do 100 km/h i maksimalnih 210 km/h.

Kako bi se uspješno nosio s nametnutim ciljevima, specijalna izvedba Colta je temeljito modificirana. Svi nosivi dijelovi su pojačani, serijski tvrd ovjes je dodatno ukrućen, a potentnije su i kočnice; za sigurno zaustavljanje 960 kg teškog bolida brinu se broj veći diskovi promjera 381 mm (15"). Pomaknute su granice elektronske potpore pa MASC (Mitsubishi Stability Control) i MATS (Mitsubishi Active Traction Control) sustav ne reagiraju previše revno. Jedino što je ostalo isto su kotači. Kao i kod 1.5-litrene izvedbe od 109 KS, CZT je postavljen na 16-inčne alu-naplatke s pneumaticima mjera 205/45.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Europeizirani Colt dobiva svoju sportsku izvedbu na zahtjev europskog ogranka, gdje je i razvijen. Cjelokupan izgled i nastup vozila su djelo dizajnera iz europskog centra za dizajn smještenog u Njemačkoj.

Dinamičan sportski izgled gradskog trkača potenciran je izvana brojnim karoserijskim nadogradnjama među kojima su unikatni odbojnici, krovni spojler i proširenja pragova. Tu je i sportski nastavak ispušnog sustava i prije spomenuti alu-naplatci, pa kod izvedbe CZT bilo kakav amaterski optički tuning nepotreban.

Trovratni Colt se dimenzijama itekako razlikuje od izvedbe s pet vrata. 50 mm kraća i 30 mm niža silueta čini Colt efektnim sportašem, koji bi vrlo lako mogao postati novi trendseter među mlađom klijentelom.

Za dobar dojam u kabini brinu se mnogobrojni atraktivni detalji. Kolo upravljača i ručica mjenjača su presvučeni kožom, armatura je ukrašena alu-dekoracijom, a za bolji grip se brinu sportske (metalne) pedale.

Prodaja Colta CZT započinje u prvoj polovici iduće godine, paralelno s lansiranjem trovratne izvedbe.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara