Mladi hrvatski ekolog osvojio 3. mjesto na Volvo Adventure natjecanju

Mladi hrvatski ekolog osvojio 3. mjesto na Volvo Adventure natjecanju

Jedanaestogodišnji Jakov Matunci iz Malog Lošinja projektom zaštite macaklina, sredozemnih guštera koji žive na većini jadranskih otoka, osvojio je treće mjesto na uglednom svjetskom natjecanju u zaštiti okoliša, koje je održano u švedskom gradu Goeteborgu.

U završnici natjecanja "Volvo adventure enviromental award" našli su se mladi biolozi iz cijelog svijeta, a u objašnjenju žirija naglašava se da je Matuncijevo zalaganje izazvalo simpatije javnosti i medija postavši inspiracija svima onima koji se žele baviti ekološkim aktivizmom.

Jakova Matuncija za natjecanje je kandidirala ekološka skupina iz Osnovne škole "Maria Martinolića".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sam projekt zaštite macaklina, koje je mali lošinjski biolog predstavio u završnici natjecanja, nosi naziv "Spasimo vrstu pored nas", a tijekom proteklih godinu dana Jakov je održao niz predavanja diljem Hrvatske po školama i stručnim skupovima, te je ljudima približio tu životinjsku vrstu, od koje često zbog neznanja zaziru. U dogovoru s gradonačelnikom Jakov se izborio da se na ulazu u Mali Lošinj istakne ploča na kojoj će pisati "Dobrodošli u Mali Lošinj - grad macaklina".

Hans Olov Olsson, predsjednik i CEO korporacije Volvo Cars predao je u Goeteborgu novčanu nagradu malom Lošinjaninu kao poticaj za daljnji rad u području zaštite i spašavanja ugrožene vrste sredozemnog guštera macaklina, a mladi lošinjski biolog kani 4000 eura uložiti u nabavu opreme za fotografiranje i promidžbu macaklina, zaštićene vrste "dobrog guštera, koji žive pored nas".

Volvo Adventure je program zaštite okoliša namijenjen mladima od 10 do 16 godina. Osnovao ga je Volvo Cars Corporation, jedan od vodećih proizvođača automobila u svijetu s ciljem povećanja ekološke svijesti i poticanja ekoloških aktivnosti među onima koji će odlučivati o budućnosti svijeta. Volvo Cars Corporation radi iz desetljeća u desetljeće na svjesnoj zaštiti okoliša ugrađujući u svoje automobile vrhunske sustave koji štite okoliš i ne zagađuju prirodu. Projekti zaštite okoliša, koje nagrađuje Volvo Adventure, polaze od pretpostavke da i male grupe ljudi i pojedinci mogu učiniti velike stvari za prirodu. Grupe koje se prijavljuju na Volvo natječaj mogu imati maksimalno pet članova i moraju demonstrirati učinkovitost u zaštiti lokalnog okoliša. U finale ulazi 15 projekata iz cijeloga svijeta, koje se održava u Goeteborgu, gdje se proglašava pobjednik, a mladi finalisti imaju priliku posjetiti sveučilišni muzej znanosti, zabavni park Liseberg, pogone Volva i zabavne aktivnosti na prekrasnim prirodnim lokacijama u Švedskoj.

Kampanja Jakova Matuncija pokazuje kako i napori jednog pojedinca mogu postići bitne pomake u shvaćanju ekoloških prioriteta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara