Nakon dizelske moguća elektro afera: Volkswagen pred novim opozivom

Nakon dizelske moguća elektro afera: Volkswagen pred novim opozivom
Foto: Volkswagen

ZBOG korištenja karcinogenog materijala u sustavima punjenja, Volkswagen je suočen s potencijalnim opozivom elektrificiranih automobila.

VW Grupa je i službeno potvrdila mogućnost opoziva 124.000 električnih i hibridnih automobila iz game Volkswagena, Audija i Porschea, a zbog korištenja otrovnog kadmija koji je pronađen u komponenti punjača, javljaju brojni svjetski mediji.

Nakon informacije koju je objavio njemački magazin Wirtschaftswoche, Volkswagen je potvrdio kako je trenutno u razgovorima o mogućem opozivu s odgovornim njemačkim tijelima za cestovni transport (KBA – Kraftfahrtbundesamt).

Glasnogovornik VW-a je događaj kratko komentirao: "Odgovarajući opoziv koji zahtijeva KBA je trenutno u fazi razjašnjavanja."

Stvar je u tome kako je teški metal kadmij, koji može biti opasan po zdravlje, zabranjen u auto dijelovima, a pronađen je u punjačima koje koriste svi elektrificirani automobili u gami koncerna, i to od 2013. godine, pa sve do prošlog mjeseca, javlja Electrek. Radi se o 0,008 grama kadmija u svakom od punjača. KBA smatra da je opoziv nužan, a VW je pri tezi kako je sporni dio zatvoren u kućištu, pa kadmij ne može naštetiti vozaču i putnicima.

Bez obzira na odluku veliko je pitanje što će biti s tim automobilima na kraju životnog ciklusa, odnosno kako će se zbrinuti pojedini dijelovi, a posebno oni koji sadrže teške metale.

Recimo i kako je proizvodnja elektrificiranih automobila bila obustavljena sve dok se nije osigurala odgovarajuća komponenta u kojoj nema spornog materijala.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara