Nissan skeniranjem kostiju sprječava ozljede

NISSAN sudjeluje u istraživačkom projektu za razvoju tehnologije za skeniranje kostiju čiji je cilj povećati zaštitu putnika u slučaju prometne nesreće.

Nissanov tehnički centar u Europi (NTCE) jedna je od brojnih automobilskih organizacija koje su uključene u projekt skeniranja kostiju, nazvan BOSCOS (Bone Scanning for Occupant Safety). Cilj projekta je razvoj tehnologije koja će prilagoditi uključivanje sigurnosnih sustava s obzirom na gustoću kostiju putnika.


Nissanov tehnički centar

Istraživanja izvršena nakon analiza pokazala su da su ozljede poput slomljenih rebara i prsne kosti rezultat uključivanja zračnih jastuka i velikog pritiska sigurnosnih pojaseva u slučaju nesreće. Posebno su ugroženi stariji vozači i putnici koji imaju slabije kosti ili osteoporozu te su izloženi brojnim lomovima uslijed djelovanja sigurnosnih elemenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav skeniranja kostiju funkcionira tako da koristi ultrazvučnu tehnologiju za analizu gustoće kostiju putnika prema kojoj se regulira intenzitet sile zračnog jastuka i zatezača sigurnosnog pojasa. Rezultat je optimalna zaštita putnika uz istovremenu minimalizaciju opasnosti od ozljeda, kao izravne posljedice njihovog uključivanja.       

Za analizu gustoće kostiju, putnicu stavljaju prst u otvor nakon pokretanja motora automobila, a ultrazvuk mjeri gustoću njihovih kostiju (naslovna fotografija). Nakon zabilježenih rezultata, različite sigurnosne funkcije izračunavaju najbolju razinu uključivanja kako bi se zaštitili putnici, a smanjila opasnost od ozljeđivanja.

Za sada još nije poznato kada će se ova tehnologija početi primjenjivati na komercijalnim vozilima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara