Nizozemska ograničava brzinu na 100 km/h, za to imaju poseban razlog

Nizozemska ograničava brzinu na 100 km/h, za to imaju poseban razlog
Ilustracija: EPA

NIZOZEMSKA će ograničiti brzinu vozila na maksimalno 100 kilometara na sat u okviru hitnih mjera smanjenja zagađenja dušikom, objavio je danas premijer Mark Rutte.

"To nije popularna mjera, nitko je ne voli, ali..."

Njegovu vladu pogađa kriza od sudske presude u svibnju kada je odgođeno tisuće građevinskih projekata zato što Nizozemska godinama krši ograničenja koja je za razine dozvoljenog dušika u okolišu utvrdila Europska unija.

Za emisije dušika u obliku dušičnog dioksida ponajprije su odgovorni automobili, kamioni i velika dostavna i građevinska vozila na dizel gorivo. Dušik u podzemnim vodama i tlu uglavnom dolazi u formi nitrata koji se nalazi u poljoprivrednim gnojivima i kanalizaciji te uzrokuje prekomjerno razmnožavanje algi.

"To nije popularna mjera, nitko je ne voli, ali poslužit će za opće dobro", kazao je Rutte.

Istaknuo je da se mora spriječiti nepotrebni gubitak radnih mjesta.

Emisije dušika u Nizozemskoj su četiri puta veće od prosjeka

Građevinski radovi zaustavljeni su odlukom suda na oko 18.000 projekata vezanih za autoceste, zračne luke, vjetroelektrane i stanogradnju.

Nizozemski istraživački institut predviđa pad prihoda od građevine za 8 posto do 2021., a potencijalno je ugroženo oko 40.000 radnih mjesta.

Emisije dušika po glavi stanovnika u Nizozemskoj četiri su puta veće od prosjeka EU-a, a oko 61 posto emisija otpada na poljoprivredu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara