Novi Renault 5 protiv Citroëna DS3

FRANCUSKI proizvođač navodno planira tržištu ponuditi novi premium gradski model koji će biti inspiriran originalnim modelom Renault 5. Riječ je o modelu koji bi se suprotstavio Citroenu DS3, Fiatu 500, Miniju i sličnim automobilima.

Za one koji ne znaju recimo kako je prema mišljenju mnogih ljubitelja i poznavatelja auto-industrije R5 bio prvi moderni supermini. Razlog tome je činjenica kako se radilo o kompaktnom hatchback modelu s tri vrata. Također, ostvarivao je zavidne proizvodne rezultate na europskim tržištima tijekom 70-ih godina, a proizvodio se do 1985, odnosno druga generacija čak do 1996.

Planovi za modernu interpretaciju su navodno još uvijek u ranoj fazi, a insajderi kažu kako će naglasak prvenstveno biti na dizajnu. U Renaultu će morati dobro ocijeniti je li dobro slijediti put (istina vrlo uspješan) Minija i Fiata 500 koji su pravi predstavnici retro dizajna u trenutku kada se ostatak ponude ovog proizvođača okreće znatno modernijem i dinamičnijem dizajnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga se vjeruje kako će novitet biti mješavina retro utjecaja i pojedinih modernih značajki. Interijer će svakako naginjati modernijem izričaju, posebice kada u obzir uzmemo činjenicu kako će ovaj automobil jednostavno morati biti bogatije opremljen. Vjeruje se kako će kupcima biti ponuđene široke mogućnosti personalizacije automobila.

S tehničke strane novi će se R5 temeljiti na Renault-Nissanovoj B platformi čiju će dorađenu verziju koristiti i sljedeća generacija Clia. Nadalje, motorizacija bi također trebala biti ista, uz potencijalne dodatno osnažene izvedbe istih motora kako bi se R5 dodatno izdvojio od "običnog" Clia.

Izvori tvrde kako se ovom modelu ne treba nadati prije 2014.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara